Slovenija
20 ogledov

Brezovar gledal stran

Mlakarjeva vladi predlaga poostren nadzor, da ne bo več prostora za korupcijo. Žurnal24 main
Številna podjetja naj ne bi izplačevala plač in socialnih prispevkov. Poizvedeli smo, kje lahko preverite, ali so bili prispevki plačani ali ne.

" Pristojna ministrstva naj nemudoma izvršijo nadzor nad delom inšpektorata za delo, davčne uprave (Durs), zavoda za pokojninsko zavarovanje, zdravstvene blagajne in tožilci." To je eden od štirih ukrepov, ki jih v boju zoper podjetja, ki delavcem po več let ne plačujejo prispevkov v pokojninsko in zdravstveno blagajno (pri čemer se državne institucije ne odzovejo oziroma brez vednosti delavcev odobrijo odlog plačil prispevkov), ministrom te vlade predlagata poslanca SD Julijana Bizjak Mlakar in Andrej Magajna.

Menita, da je področje zakonsko slabo urejeno in zato daje prostor tudi za korupcijo državnih institucij. Predlagata oblikovanje posebne medresorske skupine, ki bo pripravila potrebne zakonske korekcije in jih v šestih mesecih izpeljala.

Brezovar priznal nedelo
Po oceni glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja je na leto storjenih najmanj deset tisoč kaznivih dejanj s strani podjetij zaradi neizplačevanja plač in neplačevanja socialnih prispevkov. Kljub temu pa je Brezovar Bizjak Mlakarjevi priznal, da " so to področje na inšpektoratu zanemarjali". Na vprašanje, ali je Brezovar zrel za odstavitev, je poslanka odgovorila, naj to presodi minister Ivan Svetlik. Če pa že pride do ovadb delodajalcev zaradi neizplačevanj prispevkov in plač, zadeve ne gredo skozi tožilstvo, opozarjata poslanca in to podkrepita s primerom Steklarske nove, v katerem je tožilka Erna Mazej zavrgla ovadbo sindikata.

Durs o plačilih
Poslanca menita še, da je treba presoditi ustavnost in zakonitost ureditve, ki davčni upravi, pokojninski in zdravstveni blagajni omogoča dogovarjanje z delodajalci o odlogu plačila prispevkov brez vednosti zaposlenega. Triintrideseti člen ustave namreč ščiti zasebno lastnino vsakega državljana, pravi Magajna in se sprašuje, kako lahko nekdo kar odtuji del plače, ki je last zaposlenega. Poslanca predlagata, da bi davčna uprava vsaj enkrat na leto vse zaposlene obvestila o vplačilih prispevkov.

Zpiz
Prva misel vsakega zaposlenega je najbrž zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Tam lahko sicer med uradnimi urami osebno takoj dobite izpis, vendar le za prejšnja leta. Podatke o plačanih prispevkih za nazaj namreč Zpiz vsako leto dobi od delodajalcev, to pa pomeni, da so morda le obračunani. Dejansko plačevanje nadzira davčna uprava.

Durs
Na pristojnem davčnem uradu se lahko oglasite med uradnimi urami in oddate vlogo za izdajo potrdila o plačanih prispevkih. Na okencu so nam povedali še, da vloge ni treba oddajati osebno, ampak lahko izpis zahtevate tudi z dopisom. Videti naj bi bil takole: ime, priimek, naslov, davčna številka, telefon. " Spodaj podpisani ... vlagam vlogo za izdajo potrdila o plačanih prispevkih (MF – Durs – obr. št. 29/2) iz uradne evidence davčnega organa za lastno informacijo." Pripišete še, da želite vročitev po pošti, sicer vas pokličejo, da ga dvignete osebno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.