Slovenija
53 ogledov

Brezplačne naprave za sto evrov nižji račun

Denar. iStockphoto
Gospodinjstva v Ljubljani že obiskujejo energetski svetovalci, ki nameščajo brezplačne pripomočke in naprave za varčevanje z energijo in vodo. Tako bo 300 gospodinjstev privarčevalo sto evrov letno, med njimi ste lahko tudi vi.

Gre za dejavnosti v okviru projekta Achieve, ki poteka v petih državah Evropske unije in je namenjen zmanjševanju izdatkov za energijo v gospodinjstvih. "Gospodinjstvom bo v sklopu projekta omogočen brezplačni obisk energetskega svetovalca, ki bo analiziral porabo in račune za energijo in vodo, namestil brezplačne pripomočke in naprave za varčevanje z energijo in vodo ter nudil brezplačno pomoč pri razumevanju stroškov za energijo in vodo,“ pojasnjuje Urška Žmauc iz društva za sonaraven razvoj Focus.

Brezplačna pomoč za prvih 300 gospodinjstev

Zaenkrat so dejavnosti namenjene le gospodinjstvom v Mestni občini Ljubljana, ki izpolnjujejo enega od naslednjih pogojev: so prejemniki socialne pomoči ali njihov dohodek ne presega 300 evrov neto mesečno na člana gospodinjstva. Brezplačni obiski energetskih svetovalcev in paket naprav so omejeni na prvih 300 prijavljenih gospodinjstev. Kot poudarjajo pri Focusu so "vsi nasveti in posegi energetskih svetovalcev ter naprave za varčevanje brezplačni, svetovalci pa vam ne bodo poskušali prodati svetovanja ali naprav".

Z omejevalci pretoka na pipi porabite polovico vode manj

Kot pojasnjuje Tomislav Tkalec, Vodja programa Energetika pri Focusu si lahko z naslednjimi napravami, ki jih vsebujejo omenjeni paketi za zmanjševanje rabe energije in vode, tudi sami znižate račune:

  • Varčne sijalke Podaljšek za elektriko s stikalom za izklop. S pravilno uporabo in rednim izklapljanjem se izognemo nepotrebni rabi električne energije naprav v stanju pripravljenosti, ki so priključene na podaljšek.
  • Tesnila za okna in vrata.
  • Varčevalni nastavki za pipe. Tesnilo deluje kot omejevalec pretoka vode, aeratorji/perlatorji pa zmanjšajo pretok vode, obenem pa vodi primeša zrak, kar doda k občutku, da voda teče enako kot prej. Tako zmanjšamo pretok vode na pipi tudi do 50 odstotkov.
  • Varčna ročna prha. Zaradi omejevalca pretoka vode ter manjših šob lahko tako zmanjšamo pretok vode na tušu za polovico.
  • Termometer. Z njim neposrednega učinka na zmanjšanje sicer ni, vendar lahko kontroliramo temperaturo v prostoru in jo primerno uravnavamo.

Več ukrepov za nižje račune najdete tu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.