Slovenija
27 ogledov

Brezplačni pogovori

(Foto: skype.com) Žurnal24 main
Prek spletnega telefonskega omrežja se lahko pogovarjate neomejeno in brezplačno.

Program Skype si lahko brezplačno naložite na spletni strani Skype.com – za neomejeno uporabljanje tega spletnega telefonskega omrežja pa ne boste odšteli niti evra.

Koristno pri klicih v tujino
Skype ponuja video- ali glasovni pogovor in konferenčni pogovor, v katerem lahko sodeluje do pet ljudi. Vse, kar potrebujete, je spletna povezava, slušalke z mikrofonom, omenjeni program in po želji tudi spletno kamero.

 

Računalniška pomoč na domu

• Brezplačna. Prosite prijatelja, soseda ali znanca, ki se malo bolj spozna na računalniške zadeve. Za namestitev programov, kot je Skype, ni treba biti strokovno računalniško podkovan.
• Strokovna. Najbolj znani in največji računalniški pomoči na domu sta Sosed.si in Kompa.si. Zasledili pa smo tudi www.fiction-servis.si. Obstaja jih še mnogo več, vendar so bolj lokalnega značaja.
• Sam svoj mojster. Najbolj praktično je, če se osnovnih računalniških veščin naučite sami. Predlagamo, da prosite znanca, ki je bolj usposobljen, ali se vpišete na krajši tečaj.

Nakup omenjenih pripomočkov vas lahko stane tudi le nekaj deset evrov. Skype je še posebno koristen pri klicih v tujino, ki so pri fiksnih in mobilnih telefonskih omrežjih v Sloveniji še vedno zelo dragi.

Lahko pride do motenj

Marjan Kodelja, urednik računalniške revije Moj Mikro, za uporabo Skypa svetuje, da hitrost internetne povezave ni manjša od 1Mb/s in zatrjuje, da je v večini primerov storitev dovolj zanesljiva za uporabo.

"Skype uporablja za prenos govora oziroma podatkov javna omrežja, kar pomeni, da lahko pride do motenj. Telekomunikacijski operaterji pa v večini primerov zagotavljajo določeno kakovost storitve," je še povedal Kodelja.

Nasvet strokovnjaka
Slovenci smo, če sodimo po številu internetnih priključkov, kar se tiče računalniške pismenosti, v evropskem vrhu – še vedno pa se najdejo ljudje, predvsem starejši, ki si ne znajo namestiti najosnovnejših računalniških programov.

"Najenostavnejša, najhitrejša in najcenejša pomoč na domu je, če prosite znanca ali prijatelja, ki se na te zadeve nekoliko bolj spozna. Če pa naročite strokovno pomoč na domu, se za ceno dogovorite še pred njegovim prihodom – to pomeni, da strokovnjaku prek telefona razložite točno, kaj potrebujete in on naj vam pove, koliko vas bo to stalo. Za eno uro dela vam ne bi smeli zaračunati več kot 50 evrov," je kot nasvet manj računalniško pismenim še povedal Kodelja in dodal, da so medgeneracijske razlike v računalniški pismenosti težava, s katero se srečujejo vsi narodi sveta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.