Slovenija
3 ogledov

Brezplačnih tečajev ni

Nataša Španić se v društvu Misss med drugim uči dela z računalnikom. Njeni otroc Žurnal24 main
Otrokom priseljencev v šolah pripada dopolnilna ura slovenščine in učenje maternega jezika, a se ta od 449 šol v Sloveniji izvaja samo v osmih.

Otroci priseljencev se ob prihodu v Slovenijo srečajo z raznimi ovirami, ena od največjih pa je nepoznavanje slovenskega jezika, opozarja Matjaž Medvešček iz Mladinskega informativnega svetovalnega središča Slovenije (Misss).

Drago učenje slovenščine
“Pri nas je učenje slovenskega jezika drago, ne poznam pa nobene organizacije, ki bi to ponujala brezplačno,” je dejala Marija Vrhovnik iz Misssa in dodala, da se slovenščine težko učijo tudi starši, ki imajo večinoma nizke plače. V šolah imigrantom, razlaga, pripada ena dodatna ura slovenščine na teden, a težava nastane, ker je v eni skupini po navadi več otrok iz različnih držav. Zato v nevladni organizaciji Misss med drugim ponujajo učno pomoč tem otrokom, njihove starše pa funkcionalno učijo jezika in dela z računalnikom.

“Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) bo z brezplačnimi programi učenja priseljencev slovenskega jezika in seznanjanja s slovensko zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo začelo letos,” so napovedali na MNZ, kjer pravijo, da je ena od njihovih prednostnih nalog oblikovanje celovitega pristopa k vključevanju priseljencev v našo družbo.

“Po zakonu pa bi morali imeti ti otroci v šolah tudi pouk v maternem jeziku, a to izvajajo le redki,”
je opozorila Marija Vrhovnik. “Pouk materinščine se izvaja na iniciativo narodne skupnosti, dopolnilni pouk materinščine se je letos izvajal na osmih osnovnih šolah,” so obrazložili na ministrstvu za šolstvo in šport.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.