Slovenija
1306 ogledov

Brezposelni brez zavarovanja

Poleg zavoda za zaposlovanje morajo brezposelni obiskati tudi zavod za zdravstve Žurnal24 main
Brezposelni ni zdravstveno zavarovan, dokler ne dobi odločbe o pravici do nadomestila. Obvezno zavarovanje si morate začasno urediti sami.

Naša bralka je morala oskrbo ureznine na prstu plačati sama. Ko je bila pri zdravniku, je namreč ugotovila, da ni zavarovana. Delovno razmerje ji je prenehalo novembra, ker je bila zaposlena dovolj dolgo, da ima pravico do nadomestila, pa je pričakovala, da bo zavarovana prek zavoda.

Brez nadomestila ni nič
Zavod za zaposlovanje obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje le za tiste brezposelne, ki imajo pravico do nadomestila. Prvi iskalci zaposlitve in tisti, ki jim je pravica do nadomestila potekla, si ga morajo urediti sami. Tiste, ki imajo pravico do nadomestila, v obvezno zavarovanje vključijo takoj oziroma v dveh ali treh dneh po izdaji odločbe, s katero jim to pravico priznajo. Od dne prijave na zavod do izdaje te odločbe pa se morajo brezposelni začasno zavarovati sami. Pri naši bralki je to trajalo skoraj tri mesece.

 

Premija je 14 evrov

V času od prijave na zavod do izdaje odločbe o pravici do nadomestila za primer brezposelnosti se mora brezposelni zavarovati sam. Oglasiti se mora na območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer ima stalno prebivališče.
Dokumenti. S seboj mora imeti zdravstveno kartico, osebni dokument, potrdilo, da je prijavljen na zavodu (če ga nimate, lahko to zdravstvena zavarovalnica preveri tudi sama), izpolniti pa mora obrazec M1. Zdravstvena zavarovalnica vas začasno obvezno zdravstveno zavaruje. Če odločbo dobite, preden zapade položnica, vam jo stornirajo, če pa pozneje, vam vrnejo denar.
Mesečna premija za obvezno zavarovanje je 14 evrov.

Odločba v petih dneh
Na zavodu pravijo, da je bil lani povprečen čas od vloge do izdaje odločbe 17 dni, vendar pa je bil tako dolg zaradi nepopolnih vlog. Ko so dobili popolno vlogo, so lani odločbo v povprečju izdali že v petih dneh.
O konkretnem primeru niso mogli govoriti, poudarili pa so, da naj brezposelni v vlogi navedejo čim popolnejše podatke in priložijo listine, ki so navedene na obrazcu zahtevka.
Naša bralka trdi, da je na zavodu za zaposlovanje niso opozorili, da se mora zavarovati. Na zavodu pravijo, da brezposelne na zavarovanje opozorijo ob prijavi in tudi v informativnem gradivu.

To je ustaljena praksa
Vera Rupnik, vodja oddelka za obvezno zdravstveno zavarovanje ljubljanske enote zdravstvene zavarovalnice, pravi, da je taka ureditev že več let in da večjih težav ni. Brezposelnim svetuje, naj se takoj po obisku zavoda za zaposlovanje oglasijo še na zavodu za zdravstveno zavarovanje in si uredijo zdravstveno zavarovanje.

Vse bi se uredilo
Kaj pa, če se nekdo, ki sploh ne ve, da ni zavarovan, in čaka na odločbo, poškoduje? Dan akutne obravnave v bolnišnici namreč stane več kot 1.400 evrov. Na zdravstveni zavarovalnici zagotavljajo, da bi obvezno zavarovanje za osebo zagotovo uredili. Za razliko od dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja namreč pri obveznem ni trimesečne čakalne dobe, ampak velja od sklenitve. Če bi bilo treba, bi za nekoga, ki čaka na odločbo zavoda za zavarovanje, to uredili tudi za nazaj, pravijo pri zdravstveni zavarovalnici.
Komentarjev 2
  • Ferluci 17:25 02.januar 2017.

    Malomarnost ljudi. Neznanje, neupoštavnje predpisov ali zakonov ima pač svojo ceno. In v čem je problem?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:22 20.avgust 2015.

    "Če bi bilo treba, bi za nekoga, ki čaka na odločbo zavoda za zavarovanje, to uredili tudi za nazaj, pravijo pri zdravstveni zavarovalnici. "Vsaj nekaj. Če že privatne dopolnilne zdravstvene zavarovalnic niso človeške.