Slovenija
12031 ogledov

Brezposelni na bolniški? Da, možno!

Bolniška Profimedia
Do česa so upravičene brezposelne osebe, ko zbolijo?

Bolniško nadomestilo še vedno prejemajo štiri brezposelne osebe, ki so si to pravico pridobile na podlagi Zakona o urejanju trga dela iz leta 2010. 

"Ta pravica je bila ukinjena z Zujfom leta 2012, kar pomeni, da jo lahko uveljavljajo le zavarovanci, ki so jo pridobili pred njegovo uveljavitvijo," razlaga Damjan Kos z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Takšne osebe so trenutno  štiri." 

Mavec Brezposelni na bolniški Slovenija Nadomestilo v višini med 618 in 1050 evrov

V letu 2019 je bilo zanje izplačanih skupno 20.833 evrov v breme ZZZS. 

Zujf je to pravico ukinil

Kot omenjeno, je pravico brezposelne osebe do nadomestila plače za čas začasne nezmožnosti za delo ukinil Zujf, ki je črtal četrti odstavek 9. člena ZUTD. 

Je pa Zujf med drugim določil, da se postopki za priznanje pravic do denarnega nadomestila in postopki za priznanje nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, ki so se začeli do uveljavitve tega zakona, dokončajo po dotakratnih predpisih. 

Vrtec Slovenija Ti ukrepi iz Zujfa so še kar v veljavi

Brezposelne osebe, ki prejemajo denarno nadomestilo od ZRSZ od leta 2010 niso več zavarovane za nadomestilo v času nezmožnosti za delo. V tam času namreč prejemajo nadomestilo zaradi brezposelnosti s strani ZRSZ. 

Kdaj brezposelnemu danes pripada bolniška?

Edina izjema je v primeru, da zavarovancu, med začasno zadržanostjo od dela preneha delovno razmerje. Takemu zavarovancu pripada nadomestilo plače iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja še največ 30 koledarskih dni po prenehanju delovnega razmerja, če bi bil v tem času po oceni imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije še nezmožen za delo. 

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Če je zadržanost od dela posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, ima zavarovanec pravico do nadomestila plače po prenehanju delovnega razmerja in sicer za ves čas, ko je nezmožen za delo.

Pravica do denarne socialne pomoči

Sicer tudi do leta 2010 do "bolniškega staleža" niso bili upravičeni vsi brezposelni, ampak zgolj prejemniki denarnega nadomestila. 

Graf bolniških odsotnosti. bolniške brezposelnih Slovenija Zdravijo finančni položaj, ne bolezni

Danes brezposelni osebi, ki je začasno nezmožna za delo, mirujejo obveznosti, določene z ZUTD, dokler traja začasna nezmožnost za delo. V kolikor so te brezposelne osebe po socialni zakonodaji upravičene do denarne socialne pomoči, so upravičene tudi do kritja obveznega zdravstvenega zavarovanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • user57 11:48 22.januar 2020.

    Spoznajte krásy svojho mesta👩‍🦱༼ つ ◕_◕ ༽つ getbadgirl. com