Slovenija
15 ogledov

Brezposelnih že 115 tisoč

Po napovedih Banke Slovenije šele leta 2013 lahko pričakujemo zmanjšanje brezpos Žurnal24 main
Januarja je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje brezposelnih že 115 tisoč oseb. Največja brezposelnost je na območju Kopra, tam se je povišala za skoraj 30 odstotkov.

Januarja letos je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 115.132 brezposelnih  oseb, kar je 4,6 odstotka več kot decembra in kar 15,6 odstotka več kot januarja lani.

Največ novoprijavljenih je zaradi izteka zaposlitev za določen čas in odpuščanj iz poslovnih razlogov, je danes število brezposelnih komentiral zavod.

V evidenco brezposelnih se je januarja na novo prijavilo 13.200 oseb, od tega kar 7635 zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Hitro naraščanje brezposelnosti spreminja strukturo brezposelnih

V decembru in januarju se je znižal delež dolgotrajno brezposelnih, kar na zavodu pripisujejo posledici obsežnega prijavljanja brezposelnih oseb. Zvišal pa se je delež brezposelnih oseb, starejših od 50 let, in oseb med 25 in 39 let.

Še naprej se povečuje delež brezposelnih moških, delež trajno presežnih delavcev. Nižji kot pred letom dni pa je delež  brezposelnih zaradi stečajev .

Delodajalci so januarja prijavili 15.187 prostih delovnih mest, kar je šest odstotkov več kot decembra in 20 odstotkov več kot januarja lani.

Zaposlilo se je več oseb

Po podatkih zavoda za zaposlovanje se je na predhodno prijavljenih prostih delovnih mestih januarja zaposlilo 10.038 oseb, kar je 28,2 odstotka več kot decembra in 12,6 odstotka več kot januarja lani.

Januarja se je v primerjavi z decembrom lani brezposelnost povečala v vseh območnih službah zavoda, in sicer najbolj na območju Kopra (+7,4 odstotka), Trbovelj (+6,6 odstotka), Murske Sobote (+6,0 odstotka), Maribora (+5,2 odstotka) in Ptuja (+4,9 odstotka).

Največ se je brezposelnost povečala na območju Kopra

V primerjavi z januarjem lani je bilo brezposelnih manj samo na območju Murske Sobote (-3,6 odstotka) in Ptuja (-0,3 odstotka), medtem ko se je brezposelnost v letu dni najbolj povečala na območju Kopra (+27,8 odstotka), Ljubljane (+27,3 odstotka), Kranja (+20,7 odstotka) in Nove Gorice (+20,0 odstotka).

Veča se tudi število delodajalcev

Delodajalci so januarja prijavili 15.187 prostih delovnih mest, kar je šest odstotkov več kot decembra in 20 odstotkov več kot januarja lani.

Povpraševanje po delavcih se je glede na januar lani najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih (+32,2 odstotka), gradbeništvu (+26,9 odstotka) in trgovini (+26,3 odstotka), najbolj pa se je znižalo v dejavnosti poslovanja z nepremičninami (-24,2 odstotka).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.