Slovenija
79 ogledov

Britanci jezijo Mojstrančane

Marko Osredkar pravi, da Mojstračani ne želijo metati vseh Britancev v isti koš, Žurnal24 main
Britanci v Mojstrani nelegalno oddajajo apartmaje, zaradi česar bo Turistično društvo Dovje-Mojstrana še ta teden poslalo prijavo na tržno inšpekcijo.

Poleg tega bodo obvestili tudi kranjskogorsko policijo in občino, jeseniško upravno enoto in Slovensko turistično organizacijo. Ogorčeni so, ker britanski lastniki nepremičnin v Mojstrani že drugo leto nelegalno oddajajo apartmaje in sobe. Kot je včeraj dejal predsednik TD Dovje-Mojstrana Franc Voga, se mora zdajšnji nered pri oddajanju turističnih apartmajev in sob končati, kajti Britanci, ki so kupili hiše in stanovanja v Mojstrani, te oddajajo "na črno". "Angleži mečejo slabo luč na našo ponudbo, saj nekateri oddajajo tudi zelo neugledne sobe in apartmaje," je povedal Voga.

Naj bo za vse enako
V krajevni skupnosti Mojstrana je tačas pri zasebnikih okoli 120 ležišč. "Na spletu smo našli 17 naslovov, na katerih Angleži oddajajo apartmaje, med njimi tudi od pet do šest stanovanjskih hiš in celo stanovanje v bloku. Skupaj gre za okoli sto ležišč, skoraj toliko, kolikor jih domačini legalno oddajajo," je pojasnil podpredsednik TD Dovje-Mojstrana Marko Osredkar in dodal, da pri tem ne gre za nikakršno gonjo proti tujim lastnikom nepremičnin v Mojstrani, ampak želijo le, da tudi Britanci legalizirajo oddajanje apartmajev in v svojih objektih zadostijo vsem normativom kategorizacije.

Inšpektor je nujen

© grafika Žurnal24

 
V občini Kranjska Gora, kamor spada tudi Mojstrana, je 1500 lastnikov počitniških hišic, ki plačujejo pavšalno turistično takso od 73 do 183 evrov na leto, kdor pa oddaja svoje nepremičnine v turistične namene, mora plačevati še turistično takso. Kot je povedala Vida Černe , ki je na občini Kranjska Gora zadolžena za turizem, so lani s turistično takso zbrali 485 tisoč evrov, po oceni pa naj bi se okoli pet odstotkov domačinov izogibalo plačevanju te takse. V občini je tačas okoli 60 zasebnih sobodajalcev.

Zelo slab nadzor
"Vsi Angleži, ki imajo nepremičnine v Mojstrani, plačujejo pavšalno turistično takso, na občini pa so se pred časom oglasili tudi zaradi prijave svoje dejavnosti. Res pa je, da je nadzor nad sobodajalci zelo slab in bi bila uvedba turističnega inšpektorja nujna," je pojasnila Černetova. Hujšega problema v početju Britancev v Mojstrani ne vidi niti kranjskogorski župan Jure Žerjav , ki meni, da bi v Mojstrani morali spodbujati turistično ponudbo, zato je vsak, ki se želi ukvarjati s turizmom, dobrodošel. "S tistimi, ki oddajajo sobe ‘na črno’, pa naj se ukvarjajo pristojne inšpekcije in poskrbijo, da bodo dosledno plačevali davke," je še dodal Žerjav.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.