Slovenija
149 ogledov

Britanski portal opozarja, da voda na Hrvaškem ni pitna

Voda Shutterstock
Eden izmed največjih britanskih novičarskih portalov je zelo razjezil Hrvate.

Objavili so namreč infografiko, v kateri je Hrvaška uvrščena med države, kjer se ne sme piti vode iz pipe. 

"Medtem ko večina ljudi v državah tretjega sveta ve, da mora kupiti ustekleničeno vodo, najbrž marsikdo pozabi, da tudi v nekaterih evropskih državah ne bi smel piti vode iz pipe. Zaradi pitja vode iz pipe lahko dobiš drisko, hepatitis A, tifus ali kolero. Zboliš pa lahko tudi zaradi ščetkanja zob z vodo iz pipe," je infografiko pospremil Daily Mail, ki je vodo iz pipe v Sloveniji označil za varno. 

"Večje neumnosti še nisem slišal"

"To je največja neumnost, kar sem jih slišal v 40 letih, odkar delam," je za Jutarnji list povedal Željko Dadić, vodja oddelka za zdravstveno ustreznost vode v Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo. 

"Hrvati imamo eno izmed najkakovostnejših vod na svetu, 83 odstotkov prebivalstva je priključeno na javni vodovod, delež pa je najvišji na priobalnih območjih. Ta infografika je absolutno nestrokovna. Da ima Italija boljšo vodo kot mi? V Firencah je voda črna," je še dejal Dadić. 

Članek, ki ga lahko najdete tukaj, si je spodbudil že skoraj tisoč komentarjev, med katerimi mnogi opozarjajo, da že celo življenje pijejo vodo iz pipe na Slovaškem, Madžarskem in na Hrvaškem ter v Litvi. Vse te države so namreč označene kot "nevarne", pa tudi Britanci, ki so bili kot turisti v teh državah in pravijo, da je voda boljša kot v Londonu. 

Na infografiki, ki jo je objavil zelo obiskani britanski portal sicer piše, da so jo pripravili v podjetju Citybase Appartments, ki se ukvarja z oddajanjem stanovanj. Med viri pa se sicer sklicujejo tudi na ugledni ameriški center za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC). 

V Sloveniji in na Hrvaškem se lahko okužite kjerkoli

Ta sicer turistom, ki se odpravljajo na Hrvaško, priporoča cepljenje proti hepatitisu A, "saj se lahko s hrano ali pijačo okužiš ne glede na to kje ješ ali bivaš". A enako opozorilo CDC objavlja tudi za Slovenijo. Za Italijo na primer pa na svoji spletni stran CDC piše, da lahko do okužbe pride tudi v državah, kjer je tveganje nizko, celo v ZDA, in svetuje posvet pri zdravniku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Žurnalček 11:21 03.junij 2018.

    Voda zaradi klora v ST in na otokih Dalmacije verjetno vsi veste , da ne more biti zdrava in s tem tudi ne pitna ! Je pa za umivanje zob in splahovanje soli čist dobra !

  • se_eden 16:49 12.julij 2016.

    to je pa res treba razčistit. ali je Heineken vrnil koncesijo občini Laško?!

  • mb 13:10 12.julij 2016.

    objavljen zemljevid je katastrofa. še zmeraj meje sfrj