Slovenija
2243 ogledov

Brnenja kosilnic v nedeljo ne morete preprečiti

kosilnica Shutterstock
Sosed velikokrat ob nedeljah navsezgodaj začne ropotati s svojo kosilnico. Kaj lahko storim?

Bralca je zmotila sosedova zavzetost glede urejenosti zelenice ob hiši, ki je sovpadala z njegovim nedeljskim počitkom. Prepričan je bil, da obstaja uredba, ki tovrstno početje ob nedeljah prepoveduje. 

Uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju je bila sprejeta leta 1996. V enem od členov je obravnavala tudi uporabo kosilnic, škropilnic in žag. "V I., II. in III. območju sta uporaba kosilnic, škropilnic, žag in drugih naprav z motorji na notranje izgorevanje, vrtalnih in brusilnih strojev, kladiv in žag ter izvajanje drugih hrupnih vrtnih in hišnih opravil, ki povzročajo v okolju visoke ravni hrupa, dovoljena od ponedeljka do sobote med 8. in 19. uro," je pisalo. Vendar pa ta uredba že deset let ne velja več. 

Omenjeno področje od 1. januarja 2006 ureja Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, ki pa takšne prepovedi ne vsebuje več. Skladno z veljavno uredbo se hrupa ne sme povzročati med 22. in 6. uro zjutraj ne glede na to, ali je to med tednom, vikendom ali prazniki. To pa seveda ne pomeni, da se sosedje ne morejo o tovrstnih stvareh dogovoriti in se tako izogniti prepirom.  

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 52
  • mymind 09:21 11.julij 2016.

    Ali pa je sosed novodobni menedžer, katerim je pomembno samo da so do 18-ih v službi, čeprav ne naredijo nič več kot tisti do 15-ih.

  • Gigiiinjo 09:05 11.julij 2016.

    resnično da. Najraši da se polovica komentarorjem preseli v blok kjer bodo imeli mir pred kosilnicami

  • hubertfast 08:42 11.julij 2016.

    S sosedi živimo tako narazen, da lahko kosimo kadarkoli nam paše. me pa domača dela okoli hiše sploh ne motijo, zaradi mene lahko sosed kosi tudi ponoči. Tisti katerega to moti ima očitno probleme sam s sabo.