Slovenija
3130 ogledov

Bruselj neuradno dvomi o slovenskem predlogu glede NLB

banka NLB Anže Petkovšek
V prihodnjih dneh naj bi sprožili poglobljeno preiskavo. Ministrica pravi, da to ni nič nenavadnega.

Evropska komisija naj bi se na decembrski uradni predlog Slovenije za spremembo zaveze glede privatizacije NLB odzvala zelo kmalu, v prihodnjih dneh. Slovenski predlog, ki vključuje prošnjo za znaten odlog predvidene delne prodaje banke in imenovanje upravljavskega zaupnika, naj bi bil za Bruselj neustrezen. Po neuradnih informacijah v Bruslju resno dvomijo, da je lahko slovenski predlog glede NLB enakovreden prvotni prodajni zavezi. 

Slovenija bi morala v skladu z zavezami v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči NLB v času krize leta 2013 prodati 75 odstotkov minus eno delnico banke, in sicer najmanj 50 odstotkov do konca lanskega leta, preostanek pa do konca tega leta. Ker polovičnega deleža banke ni prodala do konca lanskega leta in ni izvedla predvidenega protiukrepa prodaje balkanskih bank NLB, je sedaj državna pomoč NLB iz leta 2013 nezakonita.

Bo treba pomoč vračati?

V prihodnjih dneh naj bi komisija sprožila poglobljeno preiskavo. Po sprožitvi preiskave imajo Slovenija in vse zainteresirane strani mesec dni časa za komentarje.

V komisiji po neuradnih informacijah upajo, da bodo v času preiskave s slovenskimi oblastmi konstruktivno sodelovali in da jim bo uspelo doseči ustrezen izid. Če to ne bo mogoče, lahko komisija od Slovenije zahteva izterjavo nezakonite državne pomoči.

Ministrica: Gre za običajen korak

Ministrica Mateja Vraničar Erman je pojasnila, da Slovenija še ni prejela uradnega odgovora Evropske komisije. "Na uradni odgovor še čakamo, zato vsebine ne morem komentirati," je dejala, sicer presenečena nad tem, da so se odzivi že pojavili v medijih. Navedbe, da naj bi komisija sprožila poglobljeno preiskavo je niso presenetile. "To je povsem običajen prvi korak, ki ga Evropska komisija sproži, ko pride do položaja, kakršen je naš" je dejala. 

Poudarila je dve stvari, ki sta po njenem mnenju za Slovenijo pomembni. Sprožitev preiskave še ne prejudicira njenega izida. S prejemom formalnega odziva pa se bo po njenem prepričanju odprlo novo okno priložnosti, da se v konstruktivnem dialogu s komisijo najde ustrezna rešitev. 

NLB Vlada Slovenija Pod takimi pogoji NLB ne bodo prodajali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • optimist11 20:36 07.marec 2018.

    Če EU ne spoštuje prava , je vprašanje zakaj bi ga morali mi , tam ko njim odgovarja. Se pa strinjam, da se mora banka čimprej prodat. Razloge pa so tako že navedli ostali komentatorji.

  • tomi67 16:47 25.januar 2018.

    Ne, plačali bomo itak mi vsi. Pravzaprav je pravično, da plačajo tisti, ki so nam že zadnjih 10 let vsakič izvolili "poštenjake", zaradi katerih je tako, kot je. Seveda bomo pa zraven plačali tudi tisti, ki teh "poštenjakov" nismo volili. Tako pač je.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 16:31 25.januar 2018.

    Nočejo prodat bank normalno!! Levakom je NLB zlata jama oni ne rabijo najemat kreditov ampak si preprosto vzamejo koliko potrebujejo!! Seveda se borijo,da bi NLB ostala v lasti države saj privatizacija pomeni konec kraje v tej ustanovi!! Ta banka je ...prikaži več ogromno breme za nas davkoplačevalce za sedanjo vlado pa seveda zaklad zato tega zaklade nočejo prodati!! Mislim,da nam grozi kazen EU-ja za nespoštovanje dogovora katerega pa naj plača CERAR in njegove oprode!!