Slovenija
99 ogledov

Policija: Preiskava suma pranja denarja v NLB še odprta

NLB Boštjan Tacol
Preiskava teče na podlagi novo ugotovljenih okoliščin.

Policija je s sporočilom za javnost dodatno pojasnila izjavo vodje sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije Dušana Florjančiča za Pop TV. Florjančič je namreč dejal, da kriminalistična preiskava nakazil iranskega državljana prek NLB v letih 2009 in 2010 ni ugotovila, da bi šlo za pranje denarja.

Izjava "izpostavlja zgolj to, da v 2010 na podlagi razpoložljivih informacij ni bilo mogoče potrditi suma kaznivega dejanja pranja denarja", so zapisali na policiji. Takrat jim z zbiranjem obvestil in z obsežnim povpraševanjem pri različnih tujih in slovenskih organih ni uspelo potrditi sumov, navedenih v obvestilu urada za preprečevanje pranja denarja, oziroma razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Zato je policija takrat končala z zbiranjem obvestil in zadevo konec leta 2011 zaključila.

V kazensko pravnem smislu mora najprej obstajati kaznivo dejanje, ki generira premoženjsko korist. "Ko se ta denar plasira v promet z namenom legalizacije, šele takrat lahko govorimo o pranju denarja," so poudarili na policiji.Obstajati mora vzročna zveza med predhodnim kaznivim dejanjem in pranjem denarja. Kršenje embarga je kaznivo dejanje šele od leta 2012, zato za nazaj ni mogoče voditi predkazenskega postopka. 

Odprli novo preiskavo

Specializirano državno tožilstvo je letos zahtevalo sprožitev preiskave na podlagi na novo ugotovljenih okoliščin iz medijev, ki pa so povzemali ugotovitve preiskovalne komisije državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema ter navedb Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Z odredbo specializiranega državnega tožilstva je bila 13. julija ustanovljena specializirana preiskovalna skupina zaradi preiskave razlogov za sum storitve različnih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in drugih.

"O ugotovitvah tega postopka, ki poteka pod usmerjanjem državnega tožilstva, zaenkrat še ne moremo javno govoriti, ker še poteka in se ti sumi kaznivih dejanj še preiskujejo," so še dodali.

NLB Branko Grims Slovenija Branko Grims: V NLB oprali milijardo dolarjev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.