Slovenija
18 ogledov

Bruselj opozarja Slovenijo

Evri Shutterstock
V Evropski komisiji jemljejo na znanje sprejetje slovenskega proračuna za leti 2013 in 2014, ki ga bodo upoštevali pri pripravi februarske gospodarske napovedi.

Sprejetje proračuna za leti 2013 in 2014 v slovenskem parlamentu jemljemo na znanje, sedaj analiziramo razna dopolnila, se je odzval tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Simon O'Connor.

Ob tem je spomnil, da je komisija osnutek proračuna upoštevala že pri pripravi novembrske gospodarske napovedi, v kateri je ocenila, da bo javnofinančni primanjkljaj Slovenije v prihodnjem letu znašal 3,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), torej več, kot bi moral.

Slovenija je namreč v postopku zaradi presežnega primanjkljaja, v okviru katerega je od EU dobila rok, da mora primanjkljaj v letu 2013 zmanjšati pod tri odstotke BDP, kar kot zgornjo mejo določajo evropska proračuna pravila.

Komisija bo svojo oceno glede višine slovenskega javnofinančnega primanjkljaja v prihodnjem letu nadgradila v naslednji, zimski gospodarski napovedi, ki bo objavljena februarja.

"Seveda je ključno, da Slovenija sprejme fiskalne ukrepe, potrebne za zagotovitev vzdržne odprave presežnega javnofinančnega primanjkljaja," je poudaril tiskovni predstavnik.

O'Connor je sicer danes tudi ponovil sredin odziv komisije na sprejetje pokojninske reforme v slovenskem parlamentu. Ta je po navedbah Bruslja "dobrodošel signal, da Slovenija prepoznava svoje izzive, povezane z dolgoročno fiskalno vzdržnostjo", a ob tem opozarja, da je sedaj ključna izvedba.

Poleg tega je O'Connor v odzivu na ugibanja o slovenski prošnji za finančno pomoč ponovno povedal že večkrat izrečen stavek komisije, da Slovenija ni zaprosila za finančno pomoč in da komisija nima nikakršnega indica, da to namerava storiti.

Komentarjev 15
  • privat 22:47 08.december 2012.

    kar naj opozarja Brusel...sej drugega ne more...naši politiki pa jih bojo počasi in vstrajno kradli...

  • Pepe1 19:05 07.december 2012.

    slovenija mora opozoriti bruselj,da zmanjša plače vodilnim in bomo kmalu iz krize.glede sindikalistov pa to da so isti kot janša,ker se jom gre samo za vladanje in dobra plačo,raja jih pa nezanima.

  • mrki 16:49 07.december 2012.

    miško , ti sploh ne veš kako dobro je Yuga zgledala od 1978 - 1988 , super , NEMA NIČEGA !!