Slovenija
8680 ogledov

Bruselj v Ljubljano pošilja misijo za ugotavljanje dejstev

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje
1/3
Profimedia
V misiji Evropskega parlamenta, ki bo od 13. do 15. oktobra preverjala raven demokracije v Sloveniji, bo tudi evropska poslanka iz vrst desnosredinske EPP in vladajoče SDS Romana Tomc. Tomčeva je za STA potrdila, da naj bi bila na predlog EPP članica misije, ki je po njenih besedah politična in uperjena proti aktualni vladi.

Skupina evropskih poslancev bo med 13. in 15. oktobrom v okviru misije za ugotavljanje dejstev obiskala Slovenijo. Srečali naj bi se s predstavniki medijev, nevladnih organizacij ter uradnih institucij in vlade.

Misijo je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu v začetku julija napovedala predsedujoča skupini za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in temeljnih pravic v članicah EU (DRFMG), poslanka iz vrst liberalcev (Renew) Sophie in 't Veld.

Skupina, ki deluje pod okriljem parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), spremlja spoštovanje vrednot EU, zlasti v kontekstu ukrepov v boju s pandemijo covida-19. Spremlja tudi stanje v Sloveniji, doslej so opravili dve razpravi o razmerah v državi.

V parlamentu sicer pojasnjujejo, da ne gre za misijo te skupine, ki je neformalen mehanizem, temveč misijo pripravi in izvede parlamentarni odbor Libe. Običajno v njej sodeluje po en predstavnik vsake politične skupine.

Dokončnega seznama evropskih poslancev, ki bodo sodelovali v misiji, za zdaj še ni, predvidoma ga bodo potrdili prihodnji teden. Odločitev o tem, kdo jih bo zastopal v misiji, je sicer v izključni pristojnosti političnih skupin in znano je že, da so v največji skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), za to misijo izbrali Tomčevo.

ulica ljudje covid-19 koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

V odboru Libe so pojasnili, da je zelo pogosto, da v misiji sodelujejo tudi evropski poslanci iz držav, ki jih analizirajo. Tako je bilo na primer v primeru nedavnih misij na področju vladavine prava na Madžarskem, Slovaškem in v Bolgariji ter tudi v primeru misije na Malti, izvedene v času pred covidom.

Vendar pa v omenjenih primerih v misijah niso sodelovali evropski poslanci iz vladajočih strank. Malta je imela denimo v času obiska misije socialdemokratsko vlado, v misiji pa je sodelovala desnosredinska evropska poslanka Roberta Metsola. V misiji na Madžarskem je sodelovala poslanka iz liberalne Renew Anna Donath.

Tomčeva je nadomestna članica odbora Libe, ni pa članica skupine DRFMG. Po trenutno razpoložljivih informacijah Tomčeva sicer ne bo edina evropska poslanka, ki bo sodelovala v misiji in ni članica skupine pod vodstvom in 't Veldove.

Tomčeva je za STA potrdila, da je predvideno njeno sodelovanje v misiji. "Vem le to, da naj bi bila članica misije, saj me je predlagala EPP, vendar o misiji nimam še nobene uradne informacije, kar je skrajno nenavadno," je zapisala.

K temu je dodala, da glede na dosedanje izkušnje nima nobenih posebnih pričakovanj v povezavi s to misijo. "Gre za politično misijo, uperjeno proti aktualni vladi. V skladu s tem kaj več od političnih izjav ni pričakovati," je še sporočila za STA.

Komentarjev 18
  • Naklonsky 15:56 07.oktober 2021.

    Saj ni treba karkoli dokazovati...pogledaš anticepilce, kulovce, javno hišo tv in to je to.

  • bogdan76 07:08 07.oktober 2021.

    KDO BO DELAV RESNICO HAHA VATOVEC IZ LEVICE,,IN SVINGERAŠI IZ OBALE.

  • mina6 20:10 06.oktober 2021.

    NAPAKA, DA SE VE, KDAJ BODO OPAZOVALI. KER SE BODO LISJAKI PRILAGODILI!!