Slovenija
20 ogledov

Bruselj zavrača očitke, krivda na strani KBC

Belgijska banka KBC. EPA
Evropska komisija ni zahtevala od KBC, naj ne sodeluje pri dokapitalizaciji največje slovenske banke NLB, je v Bruslju poudaril evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia. KBC bi lahko ponudila alternativo in prodala enakovreden delež v drugi banki, je pojasnil.

Čeprav mora KBC v skladu z dogovorom s komisijo prodati svoj delež v NLB, bi lahko ponudila alternativo in prodala enakovreden delež v drugi banki, je pojasnil.

Almunia je v izjavi, sklicani posebej za slovenske novinarje v Bruslju, pojasnil, da so vodilni v KBC komisijo obvestili, da so bili kot delničar NLB pozvani k sodelovanju pri dokapitalizaciji te banke. "O tem nimamo nobenega mnenja," je dejal komisar.

Vendar pa KBC po komisarjevih besedah mora spoštovati svoje obveznosti v skladu z načrtom prestrukturiranja, ki ga je morala sprejeti, ker je sama prejela državno pomoč. Ta načrt predvideva prodajo njenega deleža v NLB do konca leta.

KBC bi sicer lahko sodelovala pri dokapitalizaciji NLB, če bi komisiji ponudila alternativo – prodajo enakovrednega deleža v drugi banki, je pojasnil Almunia. To je KBC po njegovih besedah storila nedavno, ko je namesto deleža v češki banki prodala delež v poljski podružnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.