Slovenija
21 ogledov

Brusničanom je polnjenja dovolj

Če MBO bo, bo treba smeti kljub vsem nasprotovanjem, ki se o tem pojavljajo v ja Žurnal24 main
Krajani in župani. Siti so zamujanja del, pa tudi smeti, ki jih od drugod dovažajo za poplačilo teh del.

Krajani Brusnic bodo na jutrišnjem zboru krajanov Alojzu Muhiču, županu Mestne občine Novo mesto, v podpis ponudili aneks k pogodbi, ki določa točne datume dokončanja infrastrukture, ki jo bodo Brusnice dobile na račun centra za ravnanje z odpadki (Cerod).

Kot pravi Tone Vovko, predsednik Krajevne skupnosti (KS) Brusni verjetneje ne bo podpisal in bo odločanje o njem prepustil občinskemu svetu, verjetno že novemu, po volitvah.

Kaj naj bi Brusnice dobile

Vsebina dogovora. “Mestna občina mora zgraditi kanalizacijo v celotni krajevni skupnosti, prenoviti cesto skozi Ratež, odseka cest Ratež–Velike Brusnice in Ratež–deponija Cerod,” nam je povedal Jože Kobe, direktor občinske uprave.

Razen nekaj objektov v Suhadolu in na Ratežu je kanalizacija zgrajena, prenovljena sta odsek Ratež–Velike Brusnike in odsek Velike Brusnice–Leskovec, je pojasnil Kobe.

“Dokončati moramo omenjene kanalizacijske priključke, obnoviti cesto do konca naselja Velike Brusnice in obnoviti odsek od Leskovca do deponije Cerod,” je naštel.

Napovedujejo zaporo
“Datume za dokončanje del smo z občino sicer že uskladili, a v aneksu smo navedli tudi kazni za zamudo, če se datumov ne bodo držali, s čimer pa se na občini ne strinjajo,” nam je povedal Vovko.

Če se stvari ne bodo premaknile, bodo Brusničani od 26. septembra dalje za tovornjake zaprli dostop do Ceroda.

Dve leti in pol zamude
“Dela že zdaj zamujajo za več kot dve leti in pol in v zadnjega pol leta, odkar hodimo s to težavo okrog župana, nismo izvedeli ničesar obetavnega. Država je svoj delež za naše ceste z rebalansom proračuna skoraj v celoti umaknila, verjetno tudi zato, ker občina ni zagotovila svojega deleža. Torej je le malo upanja, da bodo obveznosti do naše KS v naslednjih dveh letih izpolnjene,” ugotavlja Vovko.

Župan Muhič je v sporočilu za javnost ta teden zagotavljal, da bodo kljub zelo spremenjenim gospodarskim okoliščinam zgradili vse, za kar so se obvezali.

Preostale župane skrbi
“Smeti, ki jih dovažajo od drugod, je za sto odstotkov več kot smeti občin ustanoviteljic. Razhajanje med denarjem, ki priteče s tem, in z deli, ki potekajo v naši KS, je preveliko,” je prepričan Vovko.

Da bi Cerod dogovorjene obveznosti med mestno občino in KS Brusnice lahko poplačal kar najhitreje, so smeti začeli dovažati tudi z nekaterih štajerskih občin. Z dovozom smeti iz nekaterih primorskih občin, ki poteka od lanske jeseni, pa se župani občin ustanoviteljic Ceroda niso strinjali.

“Namigovanja, da mestna občina z denarjem Ceroda krpa proračunsko luknjo, nas ne zadevajo, vsekakor pa nas zadeva dejstvo, da je odpadkov vse več, projekt Cerod II pa se nikamor ne premakne,”
je dejal Franc Vovk, župan Občine Dolenjske Toplice.

Muhič pa je prepričan, da gre pri tem le za vmešavanje preostalih županov v zadeve mestne občine in predvolilni manever.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.