Slovenija
43 ogledov

Bučar, Peterle in Kučan ob obletnici

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Milan Kučan je ob 20. obletnici plebiscit dejal, da pogreša iskanje dogovora o viziji države. France Bučar meni, da vlada svojega dela ni opravila. Da država ni zaključila s tranzicijo, pa meni Lojze Peterle.

Predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle je v pogovoru za STA dejal, da se slovenska tranzicija nikoli ni zaključila in da je tudi to omogočilo poznejšo tajkunizacijo.

Spomnim se izjave gospoda Erjavca z radijske predstavitve kandidatov za evropske volitve. Ko sem povedal, da ima moja mama le okoli 300 evrov pokojnine, mi je rekel: "Večkrat si bil v vladi, pa nisi poskrbel za penzijo svoje mame?!" Povsod v Evropi bi minister po taki izjavi nemudoma letel iz vlade!
Lojze Peterle

Po njegovih besedah so bile formalne podlage zanjo izgrajene na podlagi Drnovškovega modela privatizacije."Pravila pravne države smo pri nas zamenjali za pravila požrešnosti," je dejal Peterle in dodal, da zdaj država plačuje za lakomnost posameznikov in da se banke že tretjič sanirajo.

Za to, kar imamo danes, se, kot je dejal Peterle, pred dvajsetimi leti ni boril."Danes imamo nezadržno zadolževanje. Zadolžujemo se za tekoče zadeve, skoraj za vsakdanji kruh." Peterle je tudi mnenja, da je čas za spremembo ustave, tudi glede postavljanja vlade.

"Še dve leti tega ... jaz res ne vem, kako bo izgledal finale: Imamo predsednika vlade, ki teka gor in dol po igrišču, hkrati bi streljal na tri gole, zadene pa ne nobenega. Vsi skupaj bomo morali premisliti, vsak volivec," pravi Peterle.

Milan Ku%C4%8Dan, intervju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kučan: Slovenija dosegla veliko
Po besedah takratnega predsednika predsedstva Milana Kučana je Slovenija v tem času dosegla veliko, pogreša pa predvsem iskanje dogovora o smeri razvoja slovenske družbe v prihodnosti, o njeni viziiji.

Eden od izzivov, pred katerim stojita slovenska država in predvsem politična elita, je reafirmacija vsebine socialne države. Skušnjava bližnjic pri iskanju izhodov iz krize mimo upoštevanja praga socialne vzdržnosti, zna postati najdaljša pot med dvema točkama. Sam vidim tesno povezanost med pravnostjo in socialnostjo države. Eno ne sme in ne more iti na račun drugega.
Milan Kučan

Velike spremembe so po njegovih besedah potrebne v spoštovanju tega, kar je zapisano v normativnih aktih, v spoštovanju institucij in njihove avtoritete.

"Če eden od predsednikov vplivne politične stranke smeši sodišče in vabi novinarje: 'Pridite, naredil bom šov', potem ruši avtoriteto sodišča. Lahko, da se ne strinja z obtožnim predlogom, ampak njegovo nekvaliteto seveda dokaže s pravnimi sredstvi, ki jih ima na razpolago, ob spoštovanju sodišča in tožilstva," ilustrira Kučan in dodaja, da o pravni državi ni mogoče govoriti, če se vsak postopek zoper funkcionarja razglasi za politični proces.

Glede krize vrednot pa je Kučan dejal, da so po njegovi sodbi v krizi vrednote, ki jih je povsod v svetu poskušal vsiliti neoliberalizem.

"Očitno pa kriza ni dovolj globoka, da bi se resno zamislili nad vrednotami, ki jih je poskušala uveljaviti ta miselnost, ki je enodimenzionalno priznavala le profit, gospodarsko rast, konkurenčnost,"
še pravi Kučan.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Opozicija se po mojem mnenju ne obnaša tako, kot se za opozicijo spodobi. Vloga opozicije namreč ni, da za vsako ceno nagaja vladi, ampak da preprečuje napake, ki bi jih delala vlada, in da sodeluje pri nalogah, ki so v skupnem interesu. Ne pa, da je proti vladi samo zato, ker mora biti proti. To je znamenje popolne politične nezrelosti.
France Bučar
Bučar: Vlada svojega dela ni opravila
Večino pričakovanj, ki smo jih imeli pred 20 leti, smo dosegli, čeprav se nam nekatere stvari zdijo samoumevne, pa je dejal predsednik takratne slovenske skupščine France Bučar. Meni tudi, da sedanja vlada svojega dela ni opravila.

Po njegovem mnenju tudi mnoge slovenske institucije ne delujejo v skladu z ustavo, "kar še posebej velja za parlament.

Problem je namreč v tem, da se najbolj pomembne odločitve ne sprejemajo v parlamentu, čeprav bi se formalno morale, pač pa zunaj njega. In dokler ne bomo dobili parlamenta, ki bo dejansko imel stvari v rokah, toliko časa ne bo bolje"
.

Po njegovem prepričanju vlada v parlamentu tako nima partnerja, ki bi jo podpiral, ampak se mora namesto tega boriti proti njemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.