Slovenija
133 ogledov

Burja se umirja

Slovaški tovornjakz raztrgano cerado
1/43
Žurnal24 main
Današnji sunki burje z več kot 160 kilometri na uro so poškodovali 49 stanovanjskih in poslovnih objektov, podrli več dreves, zaradi padajočih predmetov in vej je poškodovanih tudi 37 vozil.
GALERIJA. Fotografije. Oglejte si "dež korcev", primorske strešne opeke, ki so dobesedno leteli po vsem središču Ajdovščine. Burja ruva drevesa, zabojnike pa premetava kot balončke.

 Na Primorskem, predvsem v Vipavski dolini, še vedno piha močna burja, zaradi česar je na nekaterih cestah prepovedan promet. Voznikom tovornih vozil priporočamo obvoz preko Fernetičev in Sežane. Za ves promet je zaprta hitra cesta med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina. Na regionalni cesti Ajdovščina–Nanos velja prepoved za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse. Na hitri cesti med Ajdovščino in prehodom Vrtojba ter na regionalnih cestah Ajševica–Pri Treh Hišah–Selo in Pri Treh Hišah–Vogrsko velja prepoved za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na primorski avtocesti med Koprom in razcepom Nanos je oviran promet.

 Burja se umirja
"Burja se umirja, a je začelo snežiti
," nam je povedal Igor Benko in dodal "da so dežurne službe sicer v pripravljenosti, določene enote reševalcev pa že doma".

Stanje se umirja tudi v Novi Gorici."Čez kakšno uro bomo domov poslali polovico reševalcev, saj se je stanje umirilo. Bodo pa seveda še vedno v pripravljenosti," je povedal Bogdan Zoretti, poveljnik CZ Nova Gorica.

Pihalo 160 kilometrov na uro
Sunki burje so se stopnjevali in dosegli tudi 160 kilometrov na uro. Pripadniki civilne zaščite v Ajdovščini so imeli ogromno dela. Kot nam je že dopoldne povedal Igro Benko, poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina, je burja ruvala drevesa, odnašala kritine, zabojnike in panoje.

Gasilci in pripadniki civilne zaščite so že navsezgodaj zjutraj odpravljali posledice zaradi dvignjene kritine na poslovno-stanovanjskem objektu v središču Ajdovščine, saj je burja dvignila le 14 dni staro kritino, ki je poškodovala okoli 20 avtomobilov, 50 jih je bilo ogroženih, a so jih umaknili.
Ob 13.30 je burja v Novi Gorici še vedno pihala s sunki 140 km/h. Dokler burja ne poneha, so intervencije, razen nujnih, prekinili.

Podrlo del hiše, stanovalci varni
Močna burja je podrla tudi del stanovanjske hiše v Zaloščah, je dopoldne povedal poveljnik občinske Civilne zaščite Nova Gorica Bogdan Zoratti. "Stavbo so si ogledali statiki in za zdaj odločili, da nevarnosti ni, tako da nam stanovalcev ne bo treba izseliti. Porušeni del hiše pa bodo najverjetneje podrli," je še dodal.

Prekinili intervencije
Pripadniki civilne zaščite so sicer v Novi Gorici od 3. ure zjutraj opravili že 26 intervencij. Šlo je predvsem za drevesa, dimnike, strehe, prevrnjene tovornjake, drevesa na avtomobilih. Burja je bila celo tako močna, da so za nekaj časa pospravljanje prekinili.

Sunek prevrnil tovornjak, voznik ni upošteval zapore
Okoli 11.30 so bili policisti Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Nova Gorica obveščeni, da se je v naselju Ozeljan prevrnil tovornjak. Na kraju so prometni policisti ugotovili, da je 35-letni voznik tovornega avtomobila vozil na cesti od vasi Pri Treh Hišah proti Ozeljanu, sunek burje pa je tovornjak prevrnil čez celo cesto. Zaradi močne burje tovornega vozila gasilci niso odstranjevali, ampak so cesto zaprli.

Voznik tovornega avtomobila se je v nesreči predvidoma lažje telesno poškodoval po rokah in nogah, reševalci pa so ga nato z reševalnim vozilom odpeljali v šempetrsko bolnišnico na nadaljnje zdravljenje. Prometni policisti so omenjenemu vozniku zaradi vožnje v času zapore izdali plačilni nalog zaradi kršitev določil 116. člena Zakona o varnosti cestnega prometa.

Težave tudi z elektriko
Zaradi močne burje je bilo v zgodnjih jutranjih urah poškodovanih tudi več električnih daljnovodov. Do poškodb je prišlo na daljnovodih v Vipavski dolini, na odseku Komen–Štanjel–Sveto, Hrpelje–Podgrad, Pivka–Knežak, Malija–Rižana, na Banjški planoti, v okolici Bilj, pred kratkim pa tudi na daljnovodu Ajdovščina–Predmeja.



Povišano valovanje morja
Na Agenciji RS za okolje (ARSO) so objavili posebno opozorilo glede povišanega valovanja morja. Včeraj zvečer so na mareografski boji najvišji valovi dosegli višino 3,8 metra, danes dopoldan naj bi bili visoki do štiri metre. Morje lahko zlasti ob plimi poplavi in poškoduje izpostavljene dele obale. Popoldan naj bi se valovanje začelo umirjati.

Zaprta Luka Koper
Na umirjanje razmer čakajo tudi v koprskem pristanišču, ki so ga priprli že včeraj, danes pa so ga zaradi razmer morali zapreti.

Popoldne že bolj mirno
Burja se počasi umirja. Po napovedih meteorologov naj bi močnejša burja s sunki do 90 kilometrov na uro pihala še del noči na četrtek. Glede vremena večjih posebnosti v naslednjih dneh ne bo, pravijo na ARSO. Manjše padavine naj bi se danes širile od juga proti severu države, zaradi česar bi lahko v notranjosti padla kakšna snežinka, a debele snežne odeje vremenoslovci ne napovedujejo.

Zaprti vrtci in šole
Zaradi močne burje bodo danes zaprti nekateri vrtci in šole. Kateri, preberite tukaj, kjer si lahko ogledate tudi fotografije naših bralcev.

Odkrivalo nadstreške
Zaradi burje so že v noči iz torek na sredo ponoči novogoriški gasilci posredovali pri dveh odkritjih nadstreškov ter travniškem požaru v bližini vasi Preserje. Ajdovske poklicne gasilce so na pomoč poklicali le enkrat, ko je v vasi Žapuže burja odkrila nadstrešek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.