Slovenija
11 ogledov

Burja zapira šole in vrtce

Rdeči alarm na Primorskem Arso
Arso je za Primorsko za jutri že razglasil rdeči alarm. Zaradi napovedane orkanske burje bodo v sredo in četrtek zaprte nekatere osnovne šole v občinah Ajdovščina in Vipava. Zaprti bodo tudi drugi javni zavodi.

Po besedah Igorja Benka iz Civilne zaščite Ajdovščina pričakujejo tudi manjše količine snežnih padavin, temperature pa naj se tudi preko dneva ne bi povzpele preko ledišča.

Zaradi burje je tako občutek mraza še veliko hujši, saj je ob stopinji in pol Celzija pod ničlo in burji, ki piha le 25 kilometrov na uro, občutek mraza kot pri 14 stopinjah pod ničlo.

"Zato lahko ljudje že ob krajšem zadrževanju na prostem ob tako nizkih temperaturah in močni burji dobijo prave ozebline," je še povedal Benko.

Organizirali bodo varstvo

"Jutri in v četrtek bodo tako zaprti dve ajdovski osnovni šoli, šola Dobravlje, glasbena šola, srednja šola in vrtci s podružnicami. V četrtek se bo ponovno sestal krizni štab in glede na trenutne razmere odločil, kako naprej," nam je povedal Vladimir Bačič, ravnatelj Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina.

Za vse tiste šolarje, ki ne bodo imeli varstva, bodo organizirali posebno varstvo in delavnice, vrata šole se bodo odprla ob 6. uri. Ali bodo izpad pouka nadomeščali, pa se bodo po Bačičevih besedah odločali prihodnji teden.

"Preko spletne strani naše šole smo obvestili in pozvali tudi starše učencev, naj otroci zaradi zagotavljanja lastne varnosti jutri ostanejo doma. Starši otrok, ki jutri ne bodo imeli zagotovljenega varstva na domu, naj pokličejo na objavljeno telefonsko številko, da bomo skupaj organizirali tudi dejavnosti v šoli," pa je dejala Ava Curk, ravnateljica Osnovne šole Šturje Ajdovščina.

Tudi ob lanski močni burji so organizirali varstvo, vendar je prišel le po en otrok, v Osnovni šoli Draga Bajca Vipava pa dva.

Rdeči alarm

Agencija RS za okolje (Arso) je medtem za Primorsko za jutri razglasila rdeči alarm.

"Na širšem območju je verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe," o rdečem alarmu pravijo na Arsu.

Jutri in v četrtek tako lahko burja na Vipavskem doseže hitrosti od 140 do 160 kilometrov na uro.

Burja že povzročala škodo

Zaradi sunkov burje, ki so v zgornji Vipavski dolini dopoldne še presegali 130 kilometrov na uro, je pri Podnanosu prišlo do mehanske okvare stikala na električnem drogu.

Brez električne energije je ostalo približno 500 odjemalcev, je povedala predstavnica Elektra Primorska za stike z javnostmi Tjaša Frelih.

Zaradi izpada sedmih transformatorskih postaj so bili odjemalci dopoldne večkrat brez električne energije. Vendar so delavci Elektra Primorska kljub stavki nemoteno opravili dela na distribucijskem elektroenergetskem sistemu.

VSE O VREMENU NA NAŠEM PORTALU WWW.VREME.NET.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.