Slovenija
55 ogledov

Burno predvolilno soočenje

Pogledi Slovenije
1/20
Žurnal24 main
Predsedniki strank o svojih receptih za rešitev Slovenije iz krize. Besedne iskrice smo zbrali v spodnji galeriji.

V Pogledih Slovenije na RTV SLO so o najbolj vročih predvolilnih vprašanjih razpravljali Karl Erjavec, Gregor Virant, Zoran Janković, Janez Janša, Borut Pahor in Radovan Žerjav.

Povolilno sodelovanje

Glede sodelovanja po volitvah je Virant dejal, da nikogar ne izključujejo: "Škoda je energije za spore." Pahor je zavrnil, da bi obstajala možnost, da bi v koaliciji sodeloval z Janšo: "Janši bodo  nekatere njegove značilnosti koristile, nekatere pa zelo škodovale." Sicer pa se je pripravljen priključiti vsaki vladi, ki bo reformna. 

"Žalostno je, da Janković in Pahor tekmujeta v izključevanju in poskušata dobiti volivce z zatrjevanjem, kdo bo manj sodeloval z mano," pa se je odzval Janša. Za Erjavca je sodelovanje odvisno od koalicijske pogodbe, Žerjav pa je poudaril, da SLS ne bo izključevala nikogar.

Mandatarstvo relativnemu zmagovalcu

Dotaknili so se tudi nedavnih besed predsednika države Danila Türka: "Slovenija zdaj potrebuje stabilno vlado, zato moramo storiti vse, da jo bo tudi dobila. Po volitvah 4. decembra bom pri predlaganju novega mandatarja temeljito razmislil, kdo so ljudje, ki lahko prispevajo k takšni vladi."

Nekateri so to interpretirali, kot da je predsednik vnaprej odločil, da Janši ne bo podelil mandatarstva. Janša pa je dejal, da izjavi predsednika ne gre oporekati ter da bi moral pri vsaki svoji odločitvi tako temeljito razmisliti.

Sicer pa so se po večini strinjali, da bi moral prvi možnost za oblikovanje nove vlade dobiti relativni zmagovalec volitev.

Gospodarstvo bi moralo zadihati

Gospodarske napovedi za prihodnje leto tako na domačem kot na tujem trgu niso optimistične. Vsi so mnenja, da bo treba trdo zagrabiti in gospodarstvu dati možnost, da zadiha. Potrebno pa bo narediti tudi red, saj kot pravi Janša, "gospodarstvo potrebuje zelo jasno okolje".

Janša in Žerjav menita, da bo treba sodelovati, da bi tako poskrbeli, da standard ne bo padel. Pahor dodaja, da so makroekonomski kazalci za Slovenijo dobri, ne pa tako dobri, da bi lahko obljubljali višji standard. Da bomo dosegli gospodarsko rast, je treba "znižati davke, počistiti birokracijo in poskrbeti za stabilno makroekonomsko okolje", pravi Virant.

"NLB je katastrofa"

Mnenje kandidatov o prodaji Nove ljubljanske banke je deljeno. "NLB se moramo znebiti, ker je katastrofa," je dejal Erjavec, s katerim se strinja tudi Virant. Ob tem je slednji opozoril, da je treba na ključna mesta postaviti najboljše ljudi ne glede na strankarsko pripadnost.

Mnenje, da je NLB treba obdržati v državni lasti, je skupno Pahorju in Jankoviću. Pahor meni, da je treba NLB ohraniti kot sistemsko banko. "NLB je danes tragedija," je dejal Janković, ki vidi rešitev za banko tudi brez potrebne dokapitalizacije.

Janša je dejal, da je treba, preden se v NLB da nov davkoplačevalski denar, urediti problem lobijev, ki imajo močan vpliv. Ob tem je priznal, da se v času njegove vlade problema lobijev v NLB niso lotili.

"Ne bomo sadili rožic"

Prihodnja vlada bo morala delati na etičnosti, pri čemer Virant meni, da je treba pri ljudeh vzbuditi "občutek pravičnosti". Erjavec je dejal, da DeSUS zastopa interese upokojencev, delavcev, mladih in je prepričan, da ga ljudje kot takega tudi vidijo. "Verjamem v to, da bo bolje," je dejal Jankovič, ki je kot dve ključni besedi izpostavil učinkovitost in solidarnost.

Janša pravi, da bodo "govorili tisto, kar mislimo in ne bomo sadili rožic". Pahor je izpostavil osebni zgled in solidarnost v politični in gospodarski eliti. "Čas je, da povemo tisto, kar moramo povedati, ne tistega, kar bi želeli," je zaključil Žerjav.

Koliko so napovedi realne?

Na Pop TV pa je potekalo predvolilno soočenje. Poleg omenjenih predsednikov strank so tu sodelovali še Katarina Kresal, Zmago Jelinčič in Gregor Golobič.

Pahor je poudaril, da krizi ni videti konca, obljube nekaterih njegovih tekmecev pa da so nerealne. Janković pa je prepričan, da bodo izboljšanje prinesle reforme. Virant največji problem vidi v dolgu, meni, da bi bilo treba zarezati v javni sektor, hkrati pa "verjame v gospodarstvo".

Janša meni, da bo leto 2012 najtežje po osamosvojitvi in da za prihodnje leto ni možno obljubljati višjega standarda, možno pa bi bilo do konca mandata.

Ukrepi proti krizi

Razprava se je v studiu Pop TV vnela o krizi, zakaj ni bilo opozoril, predvsem pa kako se je rešiti. Kresalova je tako med drugim omenjala zmanjšanje obremenitve plač in davek na luksuz. Jelinčič meni, da s samim jemanjem ne bomo ničesar rešili. V SNS tako med drugim predlagajo uvedbo petih dohodninskih razredov, uvedbo davka na nakup nepremičnin, znižanje DDV-ja, uvedbo pavšalnega davka na mala podjetja. Žerjav meni, da bi bilo treba razbremeniti gospodarstvo in dosledno varčevati.

Golobič opozarja, da tisti, ki so že zategovali pas, ga ne morejo še bolj, nadpovprečno pa so obremenjeni delojemalci. Virant je opozoril na sivo ekonomijo.

Po mnenju Pahorja pa bi morali sprejeti med drugim interventni zakon, nepremičninski zakon, zakon o delovnih razmerjih, pokojninski zakon in zdravstveni zakon.

Soočenje na POP TV  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Davki in nova delovna mesta

Del razprave je bil namenjen tudi načinu pridobivanja dodatnih sredstev za pokrivanje proračunske luknje

Tako Janković kot Golobič se strinjata glede dviga DDV-ja, prvi za eno odstotno točko, drugi za dve. Janša poudarja, da je treba ustvariti za milijardo evrov letno več kapitala – to bi dosegli tudi s spodbujanjem naložb.

Pahor je opozoril, da bi dvig DDV-ja povečal socialne razlike med ljudmi, dvig davka na kapitalski dobiček pa bi odgnal tuje vlagatelje.

Virant meni, da bi morali davčno razbremeniti srednji razred. Erjavec je dejal, da z dvigom ali zmanjševanjem davkov ne bomo rešili krize, potrebujemo nova delovna mesta. Jelinčič pa je v svojem slogu dejal, da mu gre na bruhanje, ko posluša neumnosti, ki so bile izrečene v studiu. Pravi, da so tako v Sloveniji kot v Evropi lopovske zgodbe.

Spremembe v javnem sektorju gotove

Pahor se je zavzel za znižanje plač v javnem sektorju. Janković plač sicer ne bi zniževal, bi se pa lotil reorganizacije oziroma odpuščanja na mehak način. Virant se ne zavzema za znižanje plač, pač pa za znižanje plačilne mase, s čimer se je strinjal tudi Žerjav. Janša pa je poudaril, da mora javni sektor deliti usodo gospodarstva.

Komentarjev 19
  • privat 19:49 11.november 2011.

    vsi so za ....listo brez politike!

  • 1111 14:35 11.november 2011.

    ...po vsem kar smo videli in slišali, nič novega! ...še vedno je v ospredju želja po prevladi in po dobri plači...obljubljajo vse mogoče in od vseh teh obljub bomo posledice nosili, MI, navadni smrtniki, torej, bedo še naprej!!!

  • Žurnalček 12:44 11.november 2011.

    Še ni bila tema soočenj. Pride še na vrsto !