Slovenija
10983 ogledov

Zdravko Počivalšek: Čaka ga 100.000 evrov, kljub temu od države prejema nadomestilo

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
Tako spretno se je znašel nekdanji minister Zdravko Počivašek.

Nekdanji minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek je eden od šestih ministrov, ki po prenehanju funkcije prejemajo nadomestilo plače v višini 80 odstotkov plače, ki jo je prejemal kot funkcionar. V začetku julija je Počivalšek preko twitterja sporočil, da bo nadomestilo plače prejemal do 27. avgusta, kar pomeni, da bo okoli 4700 evrov nadomestila prejel trikrat, kar znese nekaj več kot 14 tisoč evrov. 

Glede na zakon, pravico do nadomestila pridobi poslanec oziroma funkcionar, ki je funkcijo opravljal vsaj šest mesecev in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. Toda pri Počivalšku to ne drži, razkriva Necenzurirano.si. Počivalšek ima v nasprotju z ostalimi ministrskimi kolegi, zagotovljeno službo. 

Janez Janša vlada Slovenija Šest ministrov Janševe vlade ne more najti dela

V Termah Olimia potrdili, da ima Počivalšek sklenjen sporazum o zaposlitvi

Z nekdanjim delodajalcem, družbo Terme Olimia, ima Počivalšek namreč sklenjen sporazum, po katerem bi mu morali po izteku mandata ponuditi novo primerljivo službo, poroča Necenzurirano.si. To je potrdil tudi prokurist Term Olimia Vasja Čretnik "G. Počivalšek ima sklenjen sporazum, v katerem se družba zavezuje, da bo po prenehanju ministrske ali poslanske funkcije g. Počivalška iz kakršnega koli razloga, temu zagotovila delovno mesto za nedoločen čas primerno njegovi izobrazbi, izkušnjam, znanju in zmožnostim," je povedal za Necenzurirano.si.

Državni zbor: Počivalšek pravi, da možnosti zaposlitve nima

Iz državnega zbora pa so medtem sporočili, da jim je Počivalšek predložil ustrezno dokazilo, in sicer izjavo nekdanjega delodajalca, iz katere izhaja, da pri njem nima možnosti ponovne zaposlitve ter da z njim nima sklenjenega sporazuma o mirovanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja. 

Namesto za službo, se je dogovoril za odškodnino

Kot so uspeli zvedeti, pa naj bi bili v Olimju neformalno že dogovorjeni, da Počivalšek ne bodo dali službe, ampak odškodnino, ki naj bi znašala okoli 100.000 evrov oziroma 12 direktorskih plač, kar naj bi izhajalo iz neformalnega dogovora, ki ga je Počivalšek s Termami Olimje sklenil leta 2018, ko je bil izvoljen za poslanca. 

Počivalšek bo tako prejemal nadomestilo, ki mu ga izplačuje država oziroma davkoplačevalci, hkrati pa prejel še odškodnino, saj bi ga v Termah Olimia glede na sporazum morali zaposliti, vendar se zaradi vnaprejšnjega dogovora to ne bo zgodilo, Počivalšek pa bo prejel bo prejel še visoko odškodnino. 

Komentarjev 38
  • bobubob 15:04 29.julij 2022.

    Človek prideluje droben krompir....

  • kapibara1 19:01 28.julij 2022.

    Pa dajte mu mir ! Zakon tako pravi in vala... Za najperj se pa pozanimajte in io tem goljufanju nadomestila fprašajkte blendino Nino - Ljerko Bizilj in Radio Salamon !!

  • Naklonsky 18:39 28.julij 2022.

    Prav ima, zakaj ne? Konec koncev, to mu omogoča zakon. Ne razumem, kaj naj bi bilo pri tem spornega!