Slovenija
31451 ogledov

Čaka nas buren konec tedna, Arso razglasil oranžni alarm

braslovče naliv
1/2
Bralec
Po umirjenem in precej toplem vremenu v septembru nas ob koncu meseca čaka vremenski preobrat, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

Danes še uživamo v temperaturah od 19 do 25 stopinj Celzija, v vzhodni polovici države bo prevladovalo sončno vreme, v zahodni in delu osrednje Slovenije pa so verjetne krajevne plohe.

"V noči na petek se bodo padavine na zahodu okrepile, nastajale bodo tudi nevihte z nalivi. Na Notranjskem in Primorskem bo pihal okrepljen južni veter. Proti jutru se bo močnejši dež razširil nad vso Slovenijo. V petek bo v višinah z močnimi jugozahodnimi vetrovi že pritekal hladnejši zrak, pri tleh pa bo še razmeroma toplo. Ozračje bo vse bolj nestabilno, vreme bo zelo spremenljivo. Tudi čez dan bodo še nastajale krajevne plohe in nevihte z nalivi, ki bodo pogostejši na zahodu in jugu. Še bo pihal okrepljen južni do jugozahodni veter," napovedujejo vremenoslovci. 

V kratkem času bo padla velika količina padavin, zato je agencija za okolje razglasila oranžni alarm: “V noči na petek in v petek se bodo predvsem v zahodni in južni Sloveniji pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi.”

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso

Ob tem lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki. V petek bo vodnatost rek v zahodnem in osrednjem delu velika, povečala se bo tudi v severni in južni Sloveniji. V soboto bodo narasle reke tudi v vzhodni Sloveniji.

Nevaren bo tudi močan veter

"Velja omeniti, da lahko preglavice povzroča tudi močan južni veter. Najmočnejši sunki lahko predvsem na Primorskem in v višjih legah presežejo hitrost 70 km/h. Nevihte lahko v petek krajevno prinesejo tudi drobno točo. V Tržaškem zalivu bo visoko tudi valovanje, valovi lahko dosežejo višino okrog 2 metra," še opozarjajo vremenoslovci.

"Burnega vremenskega dogajanja pa s tem še ne bo konec. V noči na soboto nas bo od severa dosegla izrazita hladna fronta. Oblačno in deževno bo. Zapihal bo severnik, na Primorskem burja. Ob ohladitvi se bo meja sneženja hitro spuščala do nadmorske višine okoli 1500 m. Ob morebitnih močnejših padavinah lahko za krajši čas sneži tudi nižje," napovedujejo.

V soboto čez dan bodo padavine oslabele in ponehale, še vedno pa bo precej oblačnosti, popoldne pa se bo oblačnost trgala. Veter bo oslabel. Zelo se bo ohladilo, najvišja temperatura bo večinoma med 10 in 15 °C, v nekoliko višjih legah pa bo ostalo pod 10 °C.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.