Slovenija
106939 ogledov

Čaka nas pestro dogajanje: Najprej skoraj 30 stopinj, nato veter, grmenje, toča in sneg

Oblaki
Pred nami je pestro vremensko dogajanje.

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da je pred nami je zelo pestro vremensko dogajanje. "Iz dneva v dan bo postopno vse bolj toplo," napovedujejo pri Ciklon.si. "V petek bomo že dosegli najvišje temperature okoli 25 stopinj Celzija, vrhunec pa verjetno v nedeljo ko bo ponekod v Prekmurju lahko celo 29 stopinj Celzija."

Temu bo kmalu sledila sprememba vremena. "Afričan bo bolj kratke sape, sprememba vremena se bo začela že v soboto, ko bo zahodno Evropo, zlasti Španijo in Francijo že zajelo poslabšanje s padavinami in ohladitvijo," pišejo pri Ciklon.si. "Hkrati pa se bo od severa iznad Severnega morja bližal mrzel polarni zrak, ki nas bo dosegel v noči na torek, skupaj z vremensko fronto."

V začetku tedna močna ohladitev

V nedeljo se bo po napovedih portala precej okrepil jugozahodni veter pred bližajočo spremembo vremena, ponedeljek bo precej pester dan z velikimi kontrastom temperature. "Čez dan bo lahko tudi več kot 15 stopinj razlike med Prekmurjem in severozahodno Slovenijo, kar ni ravno pogost pojav," napovedujejo pri Ciklon.si.

Možnost sneženja celo do nižin

V zahodni Sloveniji bodo po napovedih portala pogosti nalivi z grmenjem in tudi pojav toče ni izključen, medtem ko bo na skrajnem vzhodu večji del dneva še deloma sončno. "V noči na torek sledi prehod vremenske fronte, meja sneženja bi se ob scenariju evropskega modela lahko spustila tja do 900 metrov," napovedujejo pri Ciklon.si. "Skupinski izračun evropskega modela je v primerjavi s prejšnjim precej povečal tudi možnost sneženja do nižin nad osrednjo Slovenijo."

Mrzel zrak, ki bo prodiral proti jugu, se bo ustavil nad nami in v nadaljevanju potoval proti vzhodu. "Od zahoda se bo namreč začelo krepiti območje visokega zračnega pritiska," napovedujejo pri Ciklon.si. "Od srede, 13.maja nas čaka nekaj lepih in sončnih dni, s postopno višjimi temperaturami. Afričan bo ponovno poskušal prodreti proti severu, vendar bo kot kaže spet kratke sape. Zelo hitro bomo verjetno prišli pod jugozahodni zračni tok in naslednji konec tedna zaenkrat skupinski izračun evropskega modela kaže spremenljivo s pogostimi plohami in nevihtami."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje večinoma sončno, občasno tudi zmerno oblačno vreme. "Severovzhodni veter bo počasi slabel," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 22 stopinj Celzija."

Ponoči se bo povsod zjasnilo, veter se bo polegel. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, v mraziščih malo pod ničlo, ob morju okoli osem stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 stopinj Celzija.

 | Avtor:

V petek in soboto bo večinoma sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Topleje bo, ponekod bo pihal jugozahodni veter.

"Nad srednjo Evropo se krepi območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Od severovzhoda doteka k nam nekoliko hladnejši in postopno bolj suh zrak."

Od 10. do 15. maja

V nedeljo bo nad našimi kraji še vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, severni del srednje Evrope pa bo iznad Severnega morja že dosegel hladen polarni zrak, ki bo predvidoma v noči na torek preplavil tudi Slovenijo. Od srede naprej bomo spet pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, v višinah bo k nam od zahoda pritekal postopno spet toplejši zrak.

V nedeljo bo še dokaj sončno in toplo. "V ponedeljek se bo od zahoda pooblačilo, popoldne bo že deževalo," še napovedujejo pri Arsu. "Glavnina padavin bo predvidoma v noči na torek. Občutno se bo ohladilo. V torek dopoldne bodo padavine ponehale. Od srede naprej bo povečini sončno. Jutra bodo sprva zelo sveža, dnevi pa postopno spet toplejši."

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar jate
    jate 06:54 07.maj 2020.

    ja prihajajo ledeni možje in poscana Zofka

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 23:33 06.maj 2020.

    Se mi zdi da iz leta v leto je vreme drugačno,kot leto nazaj.

  • porko2 19:37 06.maj 2020.

    Da vsaj ne bi nakladali. Za naslednji dan ne morete napovedati vremena, ne pa za 5 dni naprej. Če so vsi taki loleki kot Velkavrh, potem ni čudno. Zjutraj 5 minut flanca o nekih oblakih in na koncu ne veš kaj je povedal.