Slovenija
16272 ogledov

Takšno je stanje po regijah: Pozitiven že vsak drugi PCR test

Covid-19 Epa
V Mariboru je pozitiven že vsak drugi PCR test.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 510 covidnih bolnikov, od tega jih je 131 na oddelkih za intenzivno nego. Če bo šlo tako naprej, bosta kmalu zasedeni dve tretjini kapacitet na oddelkih za intenzivno nego, kar pomeni 150 postelj.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Novi podatki: Morda se kažejo prvi znaki umirjanja

Strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je predlagala pogoj PC (preboleli in cepljeni) za vse državljane od faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da bodo predlogu, če bo treba, sledili. 

Predsednik vlade Janez Janša pretekli teden v državnem zboru ni izključil tudi drugih ukrepov, t. j. zapiranja države, če bo epidemija še naprej rasla.

V strokovni skupini so med ukrepi omenjali tudi pogostejše testiranje za izpolnjevanje pogoja PCT.

"Cepljenje s prvim odmerkom je še nižje kot prej, izgleda, da je interes minimalen," piše Luka Renko s Sledilnika. "Ostali bodo virus dobili po bolj rizični poti, brez zaščite pred težjim potekom bolezni. Glede na trenutni razmah nas čaka še nekaj tednov obsežnejšega polnenja bolnišnic."

Potem ko je cepljenje po uvedbi PCT pogoja sredi septembra najprej močno naraslo, je od tedaj precej upadlo. 

V prejšnjem tednu od 18. do 24. oktobra je bilo uporabljenih 23.059 odmerkov cepiva, a je prvi odmerek cepiva prejelo zgolj 4.312 oseb. Z drugim odmerkom se je cepilo 11.828 oseb, dodatni poživitveni odmerek pa je prejelo 7.145 oseb. 

Glede na podatke Sledilnika je Gorenjska tista regija, kjer je največ cepljenih s tretjim odmerkom. 

Glede na sedemdnevno povprečje okužb je trenutno situacija najslabša v obalno-kraški regiji. Sledita ji goriška in podravska regija, medtem ko je epidemiološko stanje najboljše v pomurski, posavski in zasavski regiji.

V Podravju je v zadnjem tednu močno naraslo število okuženih z novim koronavirusom, medtem pa zanimanje za cepljenje proti covidu-19 v regiji, ki je po precepljenosti že sedaj na repu, stagnira. Na testiranjih v mariborskem zdravstvenem domu je po besedah direktorja Jerneja Završnika pozitiven že vsak drugi PCR-test.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v Podravju v zadnjih sedmih dneh potrjenih 1995 primerov covida-19, kar je z izjemo Osrednjeslovenske regije največje število med statističnimi regijami v Sloveniji.

V Mariboru pozitiven že vsak drugi PCR test

Završnik ocenjuje, da se je število obolelih s covidom-19 na njihovem območju v zadnjem tednu povišalo za 70 odstotkov. "Medtem ko je bilo v prejšnjih tednih pozitivnih okoli 25 odstotkov odvzetih PCR-brisov, jih je zdaj pozitivnih 50 odstotkov," je danes povedal za STA.

Pri hitrih antigenskih testih je odstotek pozitivnih manjši, a ti so manj zanesljivi kot PCR-testi. "Pri PCR gre za ljudi, ki jih zdravniki napotijo na bris zaradi suma na novi koronavirus, in tu je zdaj praktično vsak drugi, ki pride na naše odvzemno mesto, pozitiven," je pojasnil.

Prvi odmerek v Sloveniji prejelo 56 odstotkov ljudi

Prvi odmerek je v Sloveniji po podatkih NIJZ do sedaj prejelo 1.183.937 oseb ali 56 odstotkov. Z vsemi odmerki je cepljenih 53 odstotkov ljudi oz. 1.113.046.

V populaciji, starejši od 18 let, saj mlajših od 12 let ne cepimo, je precepljenost z enim odmerkom 66, z dvema pa 63 odstotna. En odmerek je prejelo 1.152.348 oseb, starejših od 18 let, oba odmerka pa 1.084.447 oseb. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 20:03 26.oktober 2021.

    Najprej preverite zanesljivost PCR testov ! Kaj ,če gre za preizkušene natege naše "stroke"?

  • Elizabeth_Perez 16:34 26.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • QSprm 14:05 26.oktober 2021.

    Zdravstveni sistem je na robu zmogljivosti in poka po sivih ze od lani avgusta, ko je blo hospitaliziranih ene 200 in 10 na intenzivni. Najbrz pa je v procesu gnitja ze precej dlje. Famozna nad bolezen je zdej zgolj pateticen ...prikaži več izgovor za nove vojne dobicke preprodajalcev nicvredne krame, od mask do testov in cepiv. S katerimi potem kupujejo dele zemljisc bolnice, kot je to primer na dvoriscu zloglasne pizmovke iz golnika.