Slovenija
8 ogledov

Čakajoč evropski denar

Investicija v urgentni center je ocenjena na 15 milijonov evrov, uredili pa bi t Žurnal24 main
Urgentni center. Investicija pripravljena. Končana bi bila lahko do leta 2015.
Nadgradnja
Investicija v dveh fazah
. V prvi fazi projekta je predvidena rekonstrukcija obstoječega urgentnega dela UKC, pri čemer bi se nekatere službe, ki zdaj delujejo v pritličju, preselile v na novo zgrajeno nadstropje. Na strehi objekta pa bi uredili heliodrom. Druga faza pomeni dodatno nadgradnjo.

"Investicijo imamo pripravljeno, elaborat bo predstavljen konec meseca. Upajmo, da bo ministrstvo 30 milijonov evrov evropskih sredstev, ki jih je bilo odobrenih v ta namen, čim prej razdelilo," pravi Gregor Pivec, direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, kjer bi radi gradbena dela za ureditev urgentnega centra začeli še letos, investicija pa bi lahko bila končana do leta 2015.

Težave s kadrom
Do takrat bo treba rešiti tudi kadrovske težave, saj lahko v urgentnem centru delajo le specialisti urgentne medicine, ki zdaj delujejo v enoti nujne medicinske pomoči pod okriljem zdravstvenega doma (ZD). "Naš predlog je, da ta kader dobimo v urgentni center, kar pomeni prehod zdravnikov v bolnišnico. Sicer bomo specialiste morali iskati z razpisom," pojasnjuje Jože Ferk, organizacijski vodja klinike za kirurgijo, in priznava, da dogovora o tem z vodstvom ZD še niso dosegli. Spomnimo, da to idejo zagovarja tudi vodja enote Štefek Grmec, zaradi česar je v postopku razrešitve z mesta 
predstojnika.

Pripravljen načrt B
V UKC pa imajo pripravljen tudi rezervni načrt, če ministrstvo njihovega elaborata ne potrdi. "Koncept organizacije dela in logistike je pripravljen do te mere, da lahko začnemo z novim načinom dela v obstoječih prostorih tudi jutri," 
zatrjuje Ferk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.