Slovenija
13 ogledov

Čakajoč na razpis

S projektnim izobraževanjem mladi odkrivajo svoje poklicne in izobraževalne inte Žurnal24 main
Za mlade. Pum – druga priložnost za tiste, ki jim ni uspelo v šoli, je ogrožena.

Novo mesto. Ker z ministrstva za šolstvo ni vnovičnega razpisa za Projektno učenje za mlade (Pum), je izobraževalni projekt, namenjen mladim, ki so izpadli iz rednega izobraževalnega procesa, ogrožen.

V obvestilih ministrstva, ki so jih prejeli na Državnem izpitnem centru (Ric) Novo mesto, kjer projekt izvajajo, je bilo, kot pravi Marjeta Gašperšič, direktorica centra, zapisano, da naj bi bil razpis objavljen maja, a se to do zdaj ni zgodilo.

Že zdaj je pozno
Da bi lahko 1. septembra program nemoteno nadaljevali, bi moral biti razpis že objavljen, saj od dneva razpisa do objave rezultatov po navadi preteče 60 dni, potem pa traja še kar nekaj časa, do dobimo pogodbo in vse potrebno, da se projekt lahko začne,” pove Gašperšičeva.

18 do 30 mladih tu najde drugo priložnost za nadaljevanje izobraževanja.

Če denarja za projekt, ki je sicer v obdobju 2007–2010 financiran iz Evropskega socialnega sklada, ne bo pravočasno, lahko, kot dodaja Gašperšičeva, izgubijo tudi dva izmed treh Pumovih mentorjev, ki sta pri njih zaposlena le med trajanjem projekta. “To se nam je enkrat že zgodilo, zato smo morali usposabljati nova sodelavca,” še pove.

Ministrstvo: Pripravljamo
Na ministrstvu za šolstvo in šport so nam na vprašanja v zvezi z razpisom odgovorili le na kratko; da razpis pripravljajo in da bo predvidoma objavljen v začetku julija.

A Ricu Novo mesto ta podatek ne pove prav dosti, saj je, kot pojasnjuje Gašperšičeva, zanje pomembno predvsem to, kako hitro bodo tokrat objavljeni rezultati. Če naj bi program nadaljevali v začetku šolskega leta, kar bi bilo za mlade najprimernejše, bodo morali biti znani prej kot v običajnih 60 dneh.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.