Slovenija
33 ogledov

Čakali bodo tudi z rakom

Najdlje se še vedno čaka pri ortopedskih posegih, zlasti pri operacijah sklepov Žurnal24 main
Zdravniki. V UKC Ljubljana so že začeli prestavljati nekatere operacije.

Težave. Nekatere enote Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) so zaradi odpovedi soglasij zdravnikov za nadurno delo bolnikom, ki čakajo na operacijo, že začele pošiljati obvestila, da je datum njihove operacije prestavljen. “V nekaterih enotah bo od 30 do 50 ali celo več odstotkov izpadov operacij,” je povedala strokovna direktorica UKCL Brigita Drnovšek Olup. Težave nastajajo predvsem zaradi pomanjkanja anesteziologov, ki po besedah Drnovšek Olupove pritisk še stopnjujejo. Ker Fides in ministrstvo za zdravje različno tolmačita, koliko ur dela morajo opraviti, so nekateri anesteziologi napovedali, da ne bodo upoštevali pripravljenih razporedov.

Zdravljenje raka
Čakalne dobe se bodo podaljševale tudi za bolnike z rakom. “To so po navadi zelo dolge operacije, in če dela manj operacijskih dvoran, se bo ta čas podaljšal,” je dejala Drnovšek Olupova.

14 zdravnikov UKCM je po uradnih podatkih do zdaj vrnilo soglasja za nadurno delo. Neuradno naj bi se jim jih pridružilo še nekaj.

Pričakujemo postopno podaljševanje čakalnih dob za vse bolnike in za vse vrste zdravljenj. Postopoma se bodo daljšale predvsem čakalne dobe za začetek zdravljenja novih bolnikov,” je povedal Janez Žgajnar, strokovni direktor onkološkega inštituta (OI). Na OI je soglasja za nadurno delo umaknilo 79 zdravnikov od 114. “Razpored dela ob upoštevanju zakonsko določenega maksimuma nadur grozi z nepredvidljivimi posledicami v zagotavljanju oskrbe onkoloških bolnikov,” je opozoril Žgajnar in dodal, da na OI po pričakovanjih prva dva dneva odstopanj še ni bilo.

Vračanje soglasij
Na UKCL je soglasje za nadurno delo vrnil en zdravnik, na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKCM) pa je takih najmanj 14. “Gre za individualne odločitve, in težko rečemo, kaj je razlog za to,” je dejal Janez Lencl iz uprave UKCM. Predsedniku Fidesa Konradu Kuštrinu informacije o vrnitvi soglasij niso znane, je pa Fides v UKCM za danes sklical zbor zdravnikov in zdravnic.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.