Slovenija
13057 ogledov

Nov fiasko z novimi osebnimi izkaznicami

biometrična osebna izkaznica Ministrstvo za notranje zadeve
Od 28. marca izdajajo nove elektronske osebne izkaznice, a zapletom z njimi še kar ni videti konca.

"Zakaj za vraga sploh pošiljajo ta gesla, če zadeve ni možno aktivirati. Kdo ima doma čitalec pametnih kartic," je besen naš bralec, ki je že pred meseci dal vlogo za novo osebno izkaznico, zdaj pa je po pošti dobil še geslo, s katerim naj bi nastavil PIN in jo tako aktiviral za elektronsko podpisovanje. 

Šel je na spletno stran, ki je navedena v obvestilu, in po kar nekaj časa ugotavljanja, kaj potrebuje, ugotovil, da ne more nič opraviti. Poleg osebne izkaznice in gesla, ki ga je dobil nekaj mesecev kasneje, bi namreč potreboval še čitalnik pametnih kartic, ki ga nima, sprašuje pa se, če ga sploh kdo ima. Za aktivacijo osebne izkaznice je namreč potreben čitalnik pametnih kartic. Na računalnik bo treba namestiti tudi programsko opremo eOIActivator, ki je nujna zgolj ob prvi nastavitvi kode PIN oz. uporabniškega gesla. 

Druga možnost bo aktivacija z mobilnim telefonom, ki podpira NFC in mobilno aplikacijo, a to še ni mogoče. Kdor bi rad elektronsko osebno izkaznico na ta način aktiviral zdaj, je ne more, saj mobilna aplikacija še ni pripravljena. Sodeč po obvestilu na spletni strani, kjer so navodila za aktivacijo osebne izkaznice, bo ta na voljo jeseni oz. pozimi. 

Rešitve za tiste, ki nimajo ne čitalca pametnih kartic ne telefona z NFC, (še) ni. 

Zakaj so se odločili, da gesla pošiljajo že zdaj, ni jasno. Marsikdo ga bo pred aktivacijo in nastavitvijo PIN kode izgubil, za aktivacijo brez začetnega gesla pa je treba na upravni enoti pridobiti PUK kodo, kar še dodatno zakomplicira postopek. 

Težava na težavo na težavo

Nove elektronske osebne izkaznice izdajajo od 28. marca letos. Gesel za aktivacijo elektronskega podpisovanja do zdaj niso pošiljali, ker so imeli težave pri razvoju. Težava naj bi bila dobava čipov in posledično zakasnitev dobave programske opreme

Na naše vprašanje, kaj naj storijo tisti, ki so upali, da bodo z novo osebno izkaznico ubili dve muhi na en mah in ne morejo več čakati, da bodo novo osebno izkaznico lahko uporabljali tudi za elektronsko podpisovanje, so nam v začetku septembra na pristojnem ministrstvu odgovorili, naj si uredijo kvalificirano potrdilo za elektronski podpis ali mobilno identiteto smsPASS. 

Ena od prednosti nove osebne izkaznice, ki so jo pristojni večkrat izpostavljali, prav tako še ni na boljo. Izkaznice naj bi lahko uporabili namreč tudi pri obisku zdravstvenih ustanov, a naj bi bilo to mogoče šele v prvi polovici prihodnjega leta.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 32
  • dare326 20:49 21.oktober 2022.

    Čitalec pametnih kartic = 10,8€, skupaj s poštnino 15€.

  • jakec1575 08:08 20.oktober 2022.

    Hahaha. A ni Hojs obljubljal. Tole bo delivalo ob izdaji.sam sem se samo smejal. Kaj bo sele z varnostjo podatkov. Hahaha.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 06:18 20.oktober 2022.

    Napisali bi z 1.1.2023 bo začel delovat uradno do takrat bo prihajalo do motenj in problem rešen