Slovenija
95 ogledov

Čakalna doba vas lahko zavede

dolenjska 20.04.11., obrezje, promet, policija, mejni prehod, meja, foto: nada c Nada Černič Cvetanovski
Podatek o čakalnih dobah na mejnih prehodih, ki ga posreduje PIC ta trenutek, ni nujno tudi čas, ki ga boste porabili vi, ki ste se šele znašli v koloni. Čakalna doba je čas, ki so ga dosegla vozila, potem ko so prevozila mejni prehod.

PIC – prometno informacijski center obvešča o dolžini zastoja na avtocesti ter tudi o predvideni čakalni dobi na meji ter uporabnikom svetuje obvoze in uporabo manj obremenjenih prehodov. 

"Glavni vir je Policija (na meji in OKC), dodatni pa zaupanja vredni vozniki in samodejno merjenje gostote prometa s sodobnimi sistemi, kar je prikazano npr. na zemljevidu na spletni strani www.promet.si," razlagajo pri Družbi za upravljanje avtocest. "Pri tem je potrebno posebej poudariti, da podatek o čakalnih dobah na mejnih prehodih, ki ga PIC posreduje npr. ta trenutek, ni nujno tudi čas, ki ga bo porabil voznik, ki se je pravkar odpravil od doma ali pravkar pripeljal v kolono pred mejnim prehodom. Sporočen je tisti čas, ki so ga dosegla vozila, ki so takrat (ali pred kratkim) že prevozila mejni prehod." 

Razmere se ves čas spreminjajo

Dodajajo, da je pred mejnim prehodom lahko zastoj dolg tudi več kilometrov. "Za vozila, ki še čakajo pred mejnim prehodom, nimamo podatka, dokler mejnega prehoda ne prevozijo," razlagajo pri Darsu. "Ni možno natančno vnaprej predvidevati, s koliko vozili v koloni se bo policija morala natančneje ukvarjati, s koliko vozili pa ne."

Razmere se lahko tako v kratkem času precej spremenijo. "Gre torej za orientacijski podatek za lažje načrtovanje poti oz. pomoč pri odločitvi za alternativne smeri," poudarjajo pri Darsu.
V jutranjih urah se je proti mejnemu prehodu Obrežje vila več kot desetkilometrska kolona vozil. Najdaljša čakalna doba je bila 5 ur za osebna vozila. Sredi dneva so se razmere umirile.

PREBERITE ŠE: 

Zjutraj čakali pet ur, sredi dneva so se razmere umirile

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Alen Jazbec 13:15 18.april 2017.

    Tak halo delate zaradi tega čakanja, pa naj čakajo kaj pa rinejo dol, sami so si krivi, osli neumni. Sicer pa vsak, ki je bil v Gardalandu je čakal po uro ali več, da je prišel na vrsto in??? Se ...prikaži več je kdo kaj jezil??? V tem primeru je enako, vsak, ki se odpravlja dol naj se zaveda, da se bo pajslal in konec. Red mora biti.