Slovenija
21 ogledov

Čakalne vrste za menjavo pnevmatik

Pnevmatika Shutterstock
15. november – dan, ko morajo imeti motorna vozila zimsko opremo – je pred vrati. Vulkanizerjem te dni ne manjka dela, ponekod boste za menjavo pnevmatik čakali tudi dve uri.

"Zjutraj je bila kar norišnica, po kosilu se je umirilo. Verjetno bo jutri še približno enako. Prva večja gneča je bila nekje dva tedna nazaj, enako bo najbrž ta teden in čez čas, ko bo prvi sneg in ljudje ne bodo mogli nikamor več z letnimi pnevmatikami," so nam povedali v ljubljanskem Vulkanizerstvu Špan.

Andrej Zaverski iz mariborskega Avtoservisa Branko Zaverski pravi, da je danes povprečna čakalna doba okoli dve uri. Dopoldne (okoli 9. ure) imajo največ dela, že od 15. oktobra dalje pa imajo kar precej dela z menjavanjem pnevmatik. "Vsekakor bo v torek in ta teden še enaka gneča," nam je dejal. Tudi v Kranju jim ne manjka dela – v Guma Centru Kristanc pravijo, da čakalna doba trenutno znaša približno uro in pol. Največ ljudi jih obišče med 16. in 19. uro, so nam povedali.

Popolnoma drugačna zgodba je na Primorskem. "Mi nimamo nikakršne gneče. Ravno prej sem gledal tudi drugje po Kopru – vse je prazno. Mi smo ob 60 do 80 odstotkov dohodka zaradi tega, ker gume menjavajo samo tisti, ki jih res potrebujejo, kar je približno vsak osmi avtomobil," pa pravi Miloš Jerman iz Vulkanizerstva Jerman.

Zimska oprema do 15. marca

Zakon o pravilih cestnega prometa (29. člen) določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo. Vozila morajo zato imeti na cestah v Republiki Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo, predpisano zimsko opremo. Kakšne so globe v primeru nespoštovanja zakonodaje, preberite tukaj.

Komentarjev 1
  • zic 17:54 14.november 2011.

    naj čakajo, pa še so vrste prekratke...pacjenti, a se hod zadnji dan menat gume??????