Slovenija
42 ogledov

Čas in denar 
naj ne bosta ovira

Anja Ščuka, novinarka Žurnala24. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Ne pozabite: počitnice so nujne za zdravje, učinkovitost, kreativnost in odklop.

Glavni razlog, da se Slovenci ne odločimo za potovanje, je pomanjkanje prostega časa, pravijo podatki statističnega urada. Pomanjkanje časa za potovanja in počitnice nas dolgoročno lahko dotolče – tako v službi kot zdravstveno.

Počitnice dvignejo stopnjo ustvarjalnosti in učinkovitosti, daljši odmik od dela, stresa in skrbi bo preprečil preutrujenost, izčrpanost ter končno izgorelost.

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki si več let ne privoščijo počitnic, v povprečju slabše zdravstveno stanje. Od počitnic pa ne boste imeli prave koristi, če jih boste mešali s službo.

Ko se torej odločite dopustovati, pustite službo za sabo, če ne gre drugače z izklopom telefona in računalnika.

Raziskujte. Drugi najpomembnejši razlog, zakaj se Slovenci ne odločijo za potovanje, je po podatkih statističnega urada denar. Težko premostljiv problem, ki lahko pomeni tudi novo priložnost.

Kdo pravi, da so najboljše počitnice ravno v mondenem Cancunu? Ste vedeli, da je najdaljši železniški most na svetu z lokom iz oblikovanega kamna Solkanski most, da je 400 let stara trta žametna črnina v Mariboru najstarejša vinska trta na svetu, jedilnica velenjskega rudnika pa najnižje ležeča jedilnica v Evropi?

Poleg obiska številnih znamenitosti lahko odidete k reki, slapu ali izviru, v park, na goro, ob jezero, morje ali na najbližji travnik, poln cvetja. Ne odrecite se počitnicam, samo oblikujte jih po svojih zmožnostih in potrebah.

Pozabite na skrbi in preživite nekaj kakovostnega časa s svojimi najbližjimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.