Slovenija
5 ogledov

Čas je za Kurente

Organiztatorji na Ptuju pričakujejo več kot 100.000 ljudi. Žurnal24 main
Na Ptuju se je začela največja slovenska pustno-karnevalska prireditev. Prireditve ob tej priložnosti se bodo v najstarejšem slovenskem mestu vrstile kar 11 dni.

Z otvoritveno povorko se je na Ptuju začel največji pustni karneval v Sloveniji, 49. Kurentovanje na Ptuju 2009. Festival bo trajal enajst dni, samo danes pa se je obiskovalkam in obiskovalcem predstavilo več kot 50 nastopajočih skupin iz cele Slovenije, skupaj več kot 1000 mask, so sporočili organizatorji karnevala.

Med več kot 50 skupinami so si lahko tako obiskovalci med drugim ogledali Kosce in orače iz Dobove, Pokače iz Župečje vasi, skupino Pust mozirski iz Mozirja, Pregarske šjeme iz Ilirske Bistrice, skupino Pust iz Ribnice na Dolenjskem, Koše šoštanjske iz Šoštanja in mnoge druge.

Prireditve se je udeležilo tudi skoraj 600 kurentov (korantov). Nastopili so v 23 skupinah, s svojim značilnim gibanjem, " potresavanjem s telesom in silnim obračanjem v levo in desno ter s sonožnim poskakovanjem", pa naj bi po ljudskem verovanju poskrbeli za konec zime.

Tako kot do zdaj že vsako leto je ptujski župan Štefan Čelan simbolično predal oblast princu karnevala Veganu Turniškemu plemenitemu Thurnu in Valssasina, ki bo v tem norčavem času skrbel za red in dobro voljo vseh obiskovalcev in prebivalcev Ptuja. "Veselim se, da bom lahko opravljal to čast in hkrati dolžnost, poveljevati temu mestu in obljubljam, da bom skrbel za dobro voljo vseh mask in šem", je povedal princ karnevala Vegan Turniški, ki bo na mestnem trgu v času karnevala vsak popoldan pozdravljal prisotne.

Kurentovanje je največja pustno - karnevalska prireditev v Sloveniji z 49-letno tradicijo. Prinaša magično veselje in razigranost ter pridih mističnosti. Spada med najpomembnejše tradicionalne prireditve v Sloveniji in srednji Evropi, saj izhaja iz stoletne tradicije Dravskega in Ptujskega polja, so še sporočili organizatorji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.