Slovenija
28 ogledov

Čas je za pošten konkurenčni boj!

Žurnal24 main
Na trgu, za odjemalce, z dolgoročno ugodnejšimi cenami in bolj prijaznim odnosom dobaviteljev do prav vsakega, še tako majhnega kupca.

Vlada RS se je leta 2006 (skladno s smernicami EU) odločila, da je na trgu z električno energijo smiselno okrepiti konkurenco, in je GEN Energiji dala nalogo, da čim prej vstopi na slovenski trg. Tako je nastalo podjetje GEN-I, ki je začelo poslovnim odjemalcem v Sloveniji prodajati električno energijo po ugodnih cenah. S tem pa so nekateri ponudniki električne energije (dotedaj vajeni monopolnega položaja na trgu) izgubili prevladujočo vlogo na slovenskem trgu.

Še bolj je GEN-i postal za konkurente in državne uradnike »moteč«, ko je leta 2009 ponudil slovenskim gospodinjstvom inovativno blagovno znamko Poceni elektrika. Ta je bila na trgu očitno zelo potrebna in zaželena, saj je že v prvih treh mesecih pridobila več kot šest tisoč odjemalcev. Danes jih ima že več kot 18 tisoč.

Razlog boljših, bolj konkurenčnih cen je ekonomija obsega, ki jo GEN-I dosega na 16 trgih – v Sloveniji ustvari le tri (23,4 odstotke) od skupno 12.8 TWh prodaje, in jo seveda izkorišča v prid vseh odjemalcev električne energije. Ne pa boljši nakupni pogoji, kot so v prijavi na Urad RS za varstvo konkurence (UVK), 16. novembra 2009, zapisali ostali ponudniki električne energije, ki niso izkoristili možnosti izboljšave svojih ponudb in tržnih pristopov ter ponudili konkurenčne ponudbe.

Vodilo družb GEN-I in GEN Energija je transparentno in pošteno poslovanje, v korist vseh odjemalcev v Sloveniji! Zato so predstavili vsa dejstva in predložili potrebne podatke, ki bi UVK olajšali presojo o prijavi – pozitiven in pregleden poslovni model družb, ki zagotavlja več konkurenčnosti na trgu ter ponudbe za gospodinjstva in podjetja. Kljub temu, po letu in pol, postopku še vedno ni videti konca. Zdaj o njem in zavezah GEN-I UVK sprašuje celo javnost. Na svoji spletni strani jo prosi za mnenje.

 


Če delite z nami spodnje mnenje in nas želite podpreti, pošljite elektronsko sporočilo: »Podpiram GEN-I« na elektronski naslov Urada RS za varstvo konkurence uvk.mg@gov.si do petka, 25. 3. 2011, do 12. ure.


 

Čas je:

1. da država pusti poslovati uspešna podjetja, ki delajo v prid državljanov,

2. da se v najkrajšem možnem času v prid GEN-I in GEN Energije zaključi postopek na UVK in to brez pritiska dnevne politika,

3. da se elektrodistribucijska podjetja usmerijo na boljše produkte in ugodnejše ponudbe za svoje odjemalce, ter posvetijo pripravi konkurenčnejših ponudb.

Čas je za pošten konkurenčni boj tam, kamor ta boj sodi – na trgu, za odjemalce, z dolgoročno ugodnejšimi cenami ter bolj prijaznim odnosom dobaviteljev do prav vsakega, še tako majhnega kupca.