Slovenija
74432 ogledov

Časa imate do ponedeljka, kazen je lahko do 400 evrov

FURS Saša Despot
Če se podatki ne ujemajo in ne podate ugovora, vas lahko stane do 400 evrov.

V ponedeljek se izteče rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine. "Če so zavezanci prejeli informativni izračun dohodnine v začetku junija in ga še niso preverili, svetujemo, da to storijo čim prej," opozarja Stojan Glavač s Finančne uprave. "Le do ponedeljka, 29. junija še lahko podajo ugovor."

Finančna uprava je v drugem svežnju z datumom odpreme 29. maja 2020 poslala 686.961 informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. Od 31. marca 2020, ko je bilo zavezancem izdanih prvih 798.943 informativnih izračunov, jih je tako letos skupaj izdanih 1.485.904. Naslednji (in hkrati zadnji) sveženj informativnih izračunov dohodnine bo odpremljen konec junija 2020.

hotel recepcija receptorka receptor Slovenija Pomembno obvestilo Fursa glede bonov

"Zavezanci, ki so prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 29. maj, bodo lahko izkoristili pravico do ugovora do vključno 29. junija," opozarjajo pri Fursu. Sicer pa je rok za vračilo preveč plačane dohodnine 29. julij, rok za doplačilo dohodnine pa se prav tako izteče 29. julija. 2020."

V kolikor zavezanec vloži ugovor, ne nastane obveznost doplačila oz. vračila, saj informativni izračun dohodnine ne šteje za odločbo. Davčni organ bo v tovrstnih primerih izdal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora.

Kazen do 400 evrov

"Zavezanci naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino," opozarjajo pri Fursu. "Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 29. junija podati ugovor."

Dohodnina Dohodnina Slovenija Pošte s Fursa se lahko veselite: V povprečju 200 evrov vračila!

V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo.

Še čas za vzdrževane člane

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Podrobnosti lahko preberete tukaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • evelux 15:21 24.junij 2020.

    Kaj naj jaz preverim ......kaj pa jaz vem kaj in kako mora biti.... pa kdo je tu nor