Slovenija
36851 ogledov

Pošte s Fursa se lahko veselite: V povprečju 200 evrov vračila!

Dohodnina Žurnal24
Finančna uprava RS (Furs) bo danes zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2019.

Finančna uprava je v prvem svežnju z datumom odpreme 31. marec poslala 798.943 informativnih izračunov dohodnine za leto 2019.

"Zaradi težke situacije v zvezi s koronavirusom so v prvem svežnju izdani informativni izračuni dohodnine samo zavezancem, ki bodo dobili vračilo dohodnine ali pa nimajo niti vračila niti doplačila (med letom plačana akontacije je enaka letnemu poračunu dohodnine ali ni odmerjena- torej so po izdanem informativnem izračunu brez obveznosti)," pojasnjujejo pri Finančni upravi.

V prvi tranši je 446.293 zavezancev brez vračila oz. doplačila, vračilo dohodnine pa bo prejelo 352.650 zavezancev v skupnem znesku 71.175.808,98 evrov vračil. Povprečni znesek vračila znaša 201,83 evrov.

Nakazila do konca maja

Preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. maja 2020. Zavezanci bodo informativne izračune dohodnine na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila. "Tisti, ki so prijavljeni na e- vročanje, pa jih bodo že 31. marca 2020 dobili vložene v eDavke," razlagajo pri Fursu. Rok za vložitev ugovora se izteče 30. aprila 2020.

Bodite pozorni na regres!

Izplačevalec dohodka je v Povzetek obračuna dohodkov, izplačanih v obdobju od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2019 vključil podatke o izplačanem regresu v celotnem znesku izplačanega regresa, ne glede na to, da se v davčno osnovo všteva le znesek regresa, v delu, ki presega 100 odstotkov povprečne plače zaposlenih v Sloveniji, preračunane na mesec za leto, za katero se dohodnina odmerja. Povprečna plača zaposlenih v Sloveniji za leto 2019, po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, znaša 1.753,84 EUR.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen predvidoma 29. maja 2020.

Letos bo razlika od prejšnjih let ta, da bodo v prvem svežnju samo tisti zavezanci, ki imajo vračilo dohodnine ali pa so brez vračila oz. doplačila. Preveč plačano dohodnino lahko na svojih bančnih računih pričakujejo do 29. maja.

Drugi sveženj izjemoma še tretji sveženj

Drugi sveženj za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, ponavadi sledi konec maja.

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom je letos izjemoma predviden še tretji sveženj. Tega bo finančna uprava odposlala do konca junija, v njem pa bodo informativni izračuni za tiste samostojne podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo glede na dejanske stroške. Za vse zavezance velja, da lahko v približno mesecu dni po tem, ko informativni izračun dohodnine prejmejo, nanj vložijo ugovor.

Če se z izračunom strinjajo, pa morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati v ustreznem roku oz. preveč plačano dohodnino prejmejo vrnjeno na bančne račune. Furs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.