Svet
5415 ogledov

Kako zdaj? Maske pri nas obvezne, WHO jih odsvetuje

maska, koronavirus Profimedia
Poudarjajo, da uporaba maske ni dokazano koristna, lahko pa škodi, če si ljudje masko narobe snamejo in se pri tem okužijo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19 razen pri okuženih oz. obolelih. Kot je danes v Ženevi dejal direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan, namreč ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi. Prinaša pa dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo.

V Sloveniji je medtem od danes obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobno, ter zaščitnih rokavic pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju.

Nošenje zaščitnih mask ali podobnega v javnosti je že nekaj dni obvezno na Češkem, od danes tudi v Bolgariji. Uporaba zaščitnih mask v trgovinah bo obvezna tudi v Avstriji. Kupci jih bodo dobili v trgovinah in jih bodo morali sami plačati.

Aleš Hojs Slovenija Minister Hojs: Nekaterim se preprosto žvižga za vse

Potreba po ostalih zdravstvenih storitvah

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je danes izpostavil tudi, da se morajo kljub krizi v zdravstvu po svetu zaradi pandemije še naprej opravljati ostale potrebne zdravstvene storitve.

"Zaradi vse večje potrebe po zdravstvenih ustanovah in zdravstvenih delavcih obstaja grožnja, da bodo nekateri zdravstveni sistemi preobremenjeni in nezmožni učinkovitega delovanja," je dejal novinarjem v Ženevi. Ob tem je države pozval, naj ne zanemarjajo številnih drugih potrebnih zdravstvenih storitev, kot so cepljenja, skrb za duševno zdravje ter zdravljenje ostalih nalezljivih bolezni, poroča britanski BBC.

Povedal je še, da se je pogovarjal z ministri za trgovino skupine G20. WHO in G20 pozivata podjetja, naj povečajo proizvodnjo najbolj nujno potrebnih zdravstvenih pripomočkov.

Tedros je tudi dejal, da morajo države obveščati svoje državljane o načrtovanem trajanju ukrepov za ohranjanje socialne distance.

Koronavirus Koronavirus Svet Avstrija jutri s tem novim ukrepom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • kinglocteens 04:03 31.marec 2020.

  www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

 • Avatar Gallilena
  Gallilena 01:20 31.marec 2020.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite-- Bredhot.Com

 • Kmodri 23:51 30.marec 2020.

  Naj jih dobavijo, ne pa da spreminjajo informacije kot se jim zdi.