Slovenija
203 ogledov

Časa imate le nekaj ur

Strupene kače, ki živijo na naših tleh, so navadni gad, laški gad in modras – na Žurnal24 main
V Sloveniji smrtnega primera zaradi ugriza strupenjače ne beležimo že 60 let, vendar pa previdnost ni nikoli odveč. Če nas ugrizne gad ali modras, pokličemo 112, se usedemo in mirujemo.
Komaj preživela
Pred dvema tednoma je na domačem vrtu strupenjača ugriznila Magdaleno Gomboc iz Sv. Jurija na Goričkem. Zaradi neznosne bolečine je obiskala lokalnega zdravnika, nato murskosoboški zdravstveni dom, na koncu pa so jo prepeljali v UKC Ljubljana, kjer je prejela protistrup. Na srečo je preživela.

"Kača najpogosteje ugrizne v roko ali nogo, ugriz pa je videti kot dve ranici, med seboj oddaljeni slab centimeter. Bolečina in oteklina se s kraja ugriza dokaj hitro razširjata po udu. Pojavi se pomodrelost kože z modro-rdečimi lisami," pojasni prve znake kačjega pika Miran Brvar iz centra za zastrupitve na UKC Ljubljana. "Zatem se pojavi slabost, hitro bitje srca, znojenje, bolečine v trebuhu, motnje strjevanja krvi, težko dihanje in visok krvni tlak," doda.

Mirujte in pokličite pomoč
Poskrbimo, da posameznik sedi z dvignjenim vzglavjem, nato pokličemo pomoč. "Tudi če ste na težko dostopnem terenu, počakajte na gorsko reševalno službo, ki vas bo prepeljala v bolnišnico," opozori poznavalec.

Zastrupljencu odstranimo uro, zapestnice, prstane in drugo zlatnino, saj roka začne zatekati. Rano očistimo, obvežemo, lahko jo hladimo, ud mobiliziramo in poskrbimo za čimprejšnji prevoz v bolnišnico. "Nikakor ne priporočamo preveza uda nad pikom, križnega reza, izsesavanja strupa ali izžiganja ran," poudari Brvar.

Kačji strup povzroči razpad eritrocitov v krvi, preko živčnih poti pa lahko poškoduje tudi živce.

"Če dve uri po kačjem ugrizu ne občutimo navedenih znakov, potem kača ni bila strupena." Ob hitrem in pravilnem zdravljenju ne bi smelo biti nobenih posledic. Če roka ali noga močno zateče, lahko pride do odmrtja tkiv, posledica česar so brazgotine.

V Sloveniji na leto okvirno zabeležimo do deset kačjih ugrizov strupenjač. Ta je še posebno nevaren za otroke zaradi njihove majhne telesne teže in ker ugriz v vrat ali večjo žilo lahko privede do zadušitve.

Pokličite Kačofon
Vse, kar želite vedeti o plazilcih, lahko izveste na telefonski številki 040 322449 – Kačofon. Če srečate kačo v naravi, nikar ne dregajte vanjo, temveč se umaknite in ji omogočite pobeg. Kača se človeka boji, njena samoobramba je ugriz. Kačofon pokličite tudi v primeru, če vas kača preseneti v stanovanju. Plazilce je v Sloveniji prepovedano loviti, ubijati ali zadrževati v ujetništvu.

Zdravljenje s protistrupom
V bolnišnici bo bolnik prejel serum, ki zmanjšuje učinek strupa – protistrup, analgetik zaradi močnih bolečin, včasih pa tudi infuzijo zaradi izčrpanosti. "Protistrup imajo v bolnišnicah Jesenice, Izola in Ljubljana. Serum je sicer dostopen vsem, vendar ima izjemno kratek rok uporabe," zatrdi Brvar.

Smrtnega primera zaradi ugriza strupenjače v Sloveniji ni bilo že 60 let. Strupene kače, ki živijo na naših tleh, so navadni gad, laški gad in modras. Slednjega najpogosteje opažajo v kamnolomih v severovzhodnem delu države. Na območjih, kjer pričakujemo kače, nosimo zaprta obuvala in ne segamo z roko v neznano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.