Slovenija
6 ogledov

Če bo obisk, bo tudi vrtec

Z vrtcem v naselju naj bi otroke spodbudili k rednemu predšolskemu izobraževanju Žurnal24 main
V romskem naselju Hudeje so po več kot enem letu prizadevanj dobili svoj oddelek vrtca.

Občina Trebnje ga je uredila v stavbi Matije Hočevarja, romskega svetnika. Če ga bodo otroci redno obiskovali, jim bomo zgradili novega, obljublja trebanjski župan Alojzij Kastelic.

Letos 15 otrok

 

Vrtec

V Trebnjem so ga Romi začeli obiskovati v 80. letih. V 90. so imeli oddelek v naselju, vendar so ga zaradi slabih pogojev leta 1995 ukinili. Do leta 2005 so potekale delavnice na Cik Trebnje, potem pa so v Vrtcu Trebnje odprli poseben oddelek za romske otroke.

V enoto Romano, ki bo delovala pod okriljem Vrtca Trebnje, je vpisanih 15 malčkov. Po navedbah ravnateljice Vlaste Starc bodo za njih skrbele vzgojiteljica in pomočnici. “Če bodo vrtec redno obiskovali, pa se bomo dogovorili še za pomoč romske pomočnice,” dodaja. Hočevar zagotavlja, da bo vrtec dobro obiskan. Ovir, ki so jih ob obiskovanju vrtca v Trebnjem navajali starši, namreč ni več. “Zdaj bo vsak otrok lahko v vrtec prišel sam ali pa ga bo pripeljala mama,” pravi.

Ni povsod tako
Odprtje oddelka na Hudejah kaže na boljšo prihodnost za tamkajšnjo romsko skupnost, meni Darko Rudaš, predsednik Združenja forum romskih svetnikov. “Vendar položaj drugod po Dolenjski in v Beli krajini ni povsod tako spodbuden,” dodaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.