Slovenija
2311 ogledov

Če boste napihali 0,0, boste dobili vstopnico

policijska kontrola PU Novo mesto
Policisti in občinski redarji bodo pri voznikih preverjali njihovo psihofizično stanje.

Policisti se ta teden pridružujejo nacionalni preventivni akciji Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa in v kateri poleg Policije sodelujejo še Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje ter nevladne organizacije.

Akcija bo potekala od 5. do 11. novembra. "V tem času bomo policisti in občinski redarji pri voznikih preverjali njihovo psihofizično stanje, obenem pa izvajali tudi številne preventivne aktivnosti," so zapisali na straneh Policije. 

Dodajajo, da je glavni namen akcije opozoriti, da alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi poslabšajo naše psiho-fizične sposobnosti za varno sodelovanje v prometu, ter spodbuditi ljudi k ničelni toleranci do teh snovi v prometu.

Prometna nesreča, ki je ta teden pretresla celotno Slovenijo, in v kateri so zaradi alkoholiziranega voznika življenje tragično izgubili nosečnica, njen nerojeni otrok in tudi pes, je le še en pokazatelj tega, da je potrebno zaostriti ukrepe na področju prisotnosti alkohola in drugih prepovedanih substanc v prometu.

Igor Velov, Agencija za varnost prometa

Vozniki bodo na posebnih 0,0 kontrolah po Sloveniji preverjali stopnjo alkohola v krvi. Vzorni šoferji, ki bodo napihali 0,0, bodo prejeli brezplačno vstopnico za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom

V času pred martinovim bodo tako z brezplačnimi vstopnicami za koncert nagradili tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

slovenija 15.04.2010 alkotest, policija, pihanje, vinjeni voznik, Ljubljana, fot | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Policija Na terenu Slovenija Policisti bodo kljub stavki na preži

Direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec je za STA povedala, da se je v preteklem letu zmanjšalo število žrtev nesreč, ki so povezane z alkoholom, vendar je treba aktivnosti osveščanja na tem področju nadaljevati.

"Še naprej se povezujemo z vladnimi in nevladnimi institucijami, vedno pa se v akcijah obračamo direktno na voznike, saj je za dosego cilja - zmanjšanja žrtev prometnih nesreč, nujno sodelovanje vseh udeležencev v cestnem prometu," je dejala.

Natančne lokacije 0,0 kontrole bodo objavljene na spletni strani www.nulanula.si, aplikaciji AMZS in Facebook strani Slovenija piha 0,0.

V času pred martinovim na slovenskih cestah poveča stopnja alkoholiziranih voznikov predvsem zaradi večjega števila praznovanj.

Alhkoholizirani povzročajo hude nesreče

Rezultati letošnje znanstvene raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, ki jo je za AVP pripravil Inštitut za kriminologijo pri pravni fakulteti v Ljubljani, so pokazali, da je verjetnost, da se voznik osebnega avtomobila z večjo količino alkohola v krvi (več kot 0,24 mg/l ali 0,50 g/kg) smrtno ponesreči ali hudo poškoduje kar štirikrat večja kot pri treznem vozniku.

Statistična verjetnost, da povzročitelj prometne nesreče povzroči prometno nesrečo s smrtnim izidom pa je največja (t. j. dva odstotka) pri povzročiteljih, ki imajo v krvi dovoljeno količino alkohola. Verjetnost pri treznih povzročitelji znaša 0,4 odstotka, verjetnost pri tistih z največjo količino alkohola v krvi pa 1,7 odstotka.

Prikazovalnik hitrosti Umirjanje hitrosti Slovenija Mislite, da ne morete dobiti kazni? Motite se!

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta pa so najbolj problematični pomladni in poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas.

Skupaj z inšpekcijskimi službami na ministrstvu za zdravje pozivajo tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • tomi67 08:58 06.november 2018.

    Stilist - se strinjam. Statistika je sploh hudič. Vendar je pa res tudi, da tisti, ki so krepko pijani, seveda še v povezavi z drugimi dejavniki, predstavljajo resno grožnjo v prometu, drugim in tudi sebi, Saj se zgodi kar dosti ...prikaži več takšnih "solo" hudih nesreč. Problem pa je, da se ta vpliv alkohola potem preveč posplošuje in se v isti koš daje tudi tiste, ki samo malo čez dovoljeno mero popijejo.

  • Spark 08:30 06.november 2018.

    [ Policija na preži ] Ubogi lovci.

  • stilist 08:26 06.november 2018.

    Hm. Podpiram, da se ne gre preveč pija za volan. Vendar pa statistika pravi, da je največ povzročiteljev prometnih nesreč treznih...