Slovenija
15604 ogledov

Policisti bodo kljub stavki na preži

Policija Gregor Prebil
Ena napačna poteza ima lahko nepopravljive posledice.

V ponedeljek se začenja nacionalna preventivna akcija Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami. "Namen akcije je opozoriti, da alkohol, droge ali druge psiho-aktivne snovi poslabšajo naše psiho-fizične sposobnosti varnega sodelovanja v prometu ter spodbuditi ljudi k ničelni toleranci do teh snovi v prometu," so sporočili iz AVP. Akcija bo potekala do 11. novembra, v tem času pa bo s strani Policije in občinskih redarstev potekal tudi poostren nadzor.

Slovenci podcenjujemo alkohol

Slovenci še vedno prepogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše sposobnosti. Dokler se ne pokažejo že vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, kot na primer zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru ipd., smo prepričani, da lahko sodelujemo v prometu. Vendar pa alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar zmanjša naše sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.

Sveče Nesreča 27-letne nosečnice Slovenija Bitko za življenje izgubil še dojenček

"Prometna nesreča, ki je ta teden pretresla celotno Slovenijo, in v kateri so zaradi alkoholiziranega voznika življenje tragično izgubili nosečnica, njen nerojeni otrok in tudi pes, je le še en pokazatelj tega, da je potrebno zaostriti ukrepe na področju prisotnosti alkohola in drugih prepovedanih substanc v prometu," poudarja direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov.

alkotest | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Prikazovalnik hitrosti Umirjanje hitrosti Slovenija Mislite, da ne morete dobiti kazni? Motite se!

Kaznivo dejanje?

Agencija za varnost prometa je že pred dvema letoma predlagala, da bi bilo v zakonodajo potrebno uvesti, da se vožnja pod vplivom alkohola obravnava kot kaznivo dejanje. "Trenutna zakonodaja to resda navaja kot kaznivo dejanje, vendar šele takrat, ko pride do ogrožanja, a takrat je že prepozno," poudarjajo pri AVP. "Prepričani so, da bi kazenska ovadba voznika pod vplivom alkohola bolj zalegla, kot pa plačilo kazni, ki storilcem daje občutek, da so s tem odplačali svoj greh."

"Zaradi prisotnosti alkohola v prometu smo ogroženi vsi udeleženci v cestnem prometu, zato moramo kot družba narediti korak v smeri, da skupaj rečemo NE alkoholu in drugim prepovedanim substancam za volanom. Z željo po ničelni toleranci alkohola v prometu in posledično večji varnosti na slovenskih cestah, pozivamo pristojne k vnovičnem razmisleku o uzakonjenju tega predloga."
Igor Velov, AVP

Problem je že manjša količina alkohola

Rezultati letošnje znanstvene raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, ki jo je za AVP pripravil Inštitut za kriminologijo pri pravni fakulteti v Ljubljani, so pokazali, da je verjetnost, da se voznik osebnega avtomobila z večjo količino alkohola v krvi (več kot 0,24 mg/l ali 0,50 g/kg) smrtno ponesreči ali hudo poškoduje kar štirikrat večja kot pri treznem vozniku. Statistična verjetnost, da povzročitelj prometne nesreče povzroči prometno nesrečo s smrtnim izidom pa je največja (dva odstotka) pri povzročiteljih, ki imajo v krvi dovoljeno količino alkohola. Verjetnost pri treznih povzročitelji znaša 0,4 odstotka, verjetnost pri tistih z največjo količino alkohola v krvi pa 1,7 odstotka.

Letos manj nesreč

Letošnji podatki kažejo, da se je do 30. septembra na slovenskih cestah zgodilo 1.078 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, kar je šest odstotkov manj kot leto poprej, ko smo v primerjalnem obdobju zabeležili 1.147 nesreč. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 14 oseb, kar je 46 odstotkov manj v primerjavi z lanskim letom, ko je življenje izgubilo 26 oseb, 583 pa se jih je poškodovalo (dva odstotka manj manj kot lani), od tega je bilo 108 huje (en odstotkek več kot lani) in 475 lažje poškodovanih (tri odstotke manj kot lani).

Kajenje poleg otrok v avtu Varno v šolo Slovenija Neverjetno, skoraj 500 voznikov je kadilo poleg otrok

Policija | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

 

Večina ponesrečenih je povzročiteljev

Letošnje statistike do 30. septembra kažejo, da so največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročili vozniki motornih vozil v starostni skupini med 25. in 34. leti, in sicer 255 prometnih nesreč, v katerih so umrli štirje udeleženci. "Sledijo jim povzročitelji, stari
med 35. in 44. leti, ki so povzročili 228 nesreč, v katerih sta se smrtno ponesrečili dve žrtvi,"
navajajo pri AVP.

Od 14 smrtno ponesrečenih udeležencev je bilo 12 tudi povzročiteljev prometne nesreče. Med letošnjimi povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo osem voznikov osebnih vozil, dva mopedista, dva voznika tovornega vozila in dva kolesarja. "V šestih primerih je bil vzrok neprilagojena hitrost, v petih nepravilna stran oz. smer vožnje in v dveh neupoštevanje pravil v prednosti," razlagajo pri AVP. "Devet nesreč s smrtnim izidom se je pripetilo izven naselja, v kar 11-ih od 14 primerov pa se je nesreča pripetila v temnem delu dneva."

Policija Slovenija Prekrški, ki vam jih policisti spregledajo

Poskrbite za varen prevoz do doma!

V okviru prizadevanj za zmanjšanje deleža alkoholiziranih udeležencev prometnih nesreč na slovenskih cestah AVP voznike skozi celo leto opozarja na tveganost vožnje pod vplivom alkohola, še posebej v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. AVP poziva, da se vozniki vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov z zabave, v nobenem primeru pa naj ne vozijo vinjeni ali pod vplivom prepovedanih psiho-aktivnih snovi. Prav tako naj se ne peljejo z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva, ampak ga raje opozorijo na tveganje.V času nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu bodo potekale številne aktivnosti, preventivni dogodki, delavnice in strokovne mize. Z ozaveščanjem preko medijev, javnih dogodkov in sodelovanja z nevladnimi organizacijami želi AVP javnost spodbuditi k odgovornejšem odnosu do alkohola.

AVP bo na srednjih šolah izvajala delavnice, s poudarkom na osveščanju glede vožnje pod vplivom alkohola, z razdelitvijo preventivnega materiala pa bo podprla tudi 65 občin, ki preko svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu skrbijo za ozaveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola.

Med njimi je tudi 12 občin, ki jim je AVP na podlagi javnega poziva zagotovila 2.500 alkotesterjev, ki jih bodo preko terenskih akcij delili v lokalni skupnosti. Poleg tega bo sofinancirala tudi 13 projektov nevladnih organizacij za preprečevanje škodljive rabe alkohola v prometu ters preventivnimi aktivnostmi sodelovala tudi na Slovenskem festivalu vin, ki bo 15. in 16. novembra 2018 potekal v Ljubljani. V novembrskem in decembrskem času bo AVP intenzivno pozivala k odgovornemu pitju alkohola in predvsem varno vožnjo do doma.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Spark 15:06 04.november 2018.

    Na preži ??? ... lepo vas prosim. Imam občutek, da je pisec prevečkrat sodeloval pri zadnjem pogonu.

  • milan63 14:47 03.november 2018.

    ko sedeš za volan raje nepi alkoholnih pijač to se strinjam saj neveš kje stoji kontrola policije

  • borut08 18:44 02.november 2018.

    Pa obravnavajo vse enako?Ko sem grdo pogledu lopova prisesanga na drzavne jasli sicer sina uplivnega rdecega direktorja sem dobil policijo na vrata in placilni nalog,ko pa sem sam zelel podati ovadbo na PP.Celje jo pa niso hoteli sprejeti in so ...prikaži več jo sele po pritozbi na MNZ.Na koga se naj obrne mali clovek v tej gnili drzavi,ce se policija terorizira nasrotnike lopovske elite.Komunizem po komunizmu in diktatura!

Sorodne novice