Slovenija
2393 ogledov

Neverjetno, skoraj 500 voznikov je kadilo poleg otrok

Kajenje poleg otrok v avtu
Policija bo preverjala predvsem uporabo varnostnih pasov, hitrost in tehnično izpravnost vozila.

"Po lanskem letu, ki je bilo z vidika statističnih podatkov najbolj uspešno, je bilo letošnje leto še boljše," je pred pričetkom novega šolskega leta povedal Igor Velov z Agencije za varnost prometa. "V prvih sedmih mesecih lanskega leta je na naših cestah življenje izgubilo 71 oseb, v letošnjem letu 51. Z vidika varnosti otrok in mladostnikov lahko v veselje in na srečo rečemo, da letos do danes nanaših cestah ni bilo smrtne žtve med otroci, lani je bila ena."

Lani štiri mladoletne smrtne žrtve

Po podatkih policije je bilo leta 2017 v prometnih nesrečah udeleženih 444 otrok, starih do 14 let, med njimi je bilo 91 povzročiteljev nesreč, najpogosteje med pešci in kolesarji. "V tej starostni skupini so v letu 2017 umrli trije otroci, in sicer dva potnika in en kolesar, 26 jih je bilo hudo, 373 pa lažje telesno poškodovanih," je povedal Matjaž Leskovar s Policije. 

V starostni skupini 14 do 18 let je bilo lani udeleženih 456 mladoletnikov, med njimi je 86 povzročiteljev. "Kot povzročitelji so bili v tej starostni skupini najpogosteje udeleženi vozniki koles in mopedov," je razložil Leskovar. "Umrli so trije udeležencev, in sicer dva potnika in en voznik mopeda, 47 jih je bilo hudo, 312 pa lahko telesno poškodovanih."

POOSTREN NADZOR OB PRIČETKU ŠOLE

Policija bo ob pričetku šolskega leta v bližini šol in vrtcev izvajala poostren nadzor v bližini šol in vrtcev. "Poudarek bo na uporabi zadrževalnih sistemov, hitrosti v bližini šol in vrtcev ter tehnični izpravnosti vozil, tako tistih, s katerimi otroke pripeljejo starši, kakor tudi avtobusov ter preostalih vozil, ki opravljajo prevoze otrok v in iz šole," pojasnjuje Matjaž Leskovar s Policije.

Otrok v avtu Zatečeno stanje Avto Nevarna praksa. Starši, ne dopustite je! šola, prvi šolski dan, prvošolčki, Zoran JAnković Slovenija Mimo vrtca in šole 177 kilometrov na uro Prevoz otrok v šolskih kombijih PREVOZ OTROK V ŠOLO Avto V šolskih kombijih tudi dva otroka na enem sedežu

Letos nobene smrtne žrtve med otroci

Letos je statistika bolj ugodna, v prvem polletju je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 228 otrok, starih do 14 let, od tega 47 povzročiteljev. "V nesrečah se jih je 17 hudo, 192 pa lahko poškodovalo, umrl ni noben otrok," je povedal Leskovar. Je pa umrl en udeleženec prometnih nesreč v starostni skupini 14 do 18 let, kjer je bilo udeleženih skupaj 182 mladostnikov, od tega 65 povzročiteljev. "Med povzročitelji je bilo največ kolesarjev in voznikov enoslednih vozil," je navedel Leskovar. "Umrl je en potnik, 17 se jih je hudo telesno poškodovalo, 128 pa lahko."

Prevoz otrok v šolo | Avtor: Profimedia Profimedia

Leta 2017 je policija ugotovila 5309 kršitev, povezanih z uporabo zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. "Pri prevozih otrok je bilo ugotovljenih tudi 34 kršitev, povezanih s spremljevalci, ugotovili pa smo tudi 466 kršitev zakona o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov, kar pomeni, da je nekdo kadil v vozilu poleg mladoletne osebe," je navedel Leskovar. "V letu 2018 je bilo ugotovljenih 279 tovrstnih kršitev."

"Naš cilj je nič prometnih nesreč, nič telesno poškodovanih, nič mrtvih otrok. Še vedno največjo odgovornost nosijo starši, a opažamo, da te naloge ne opravijo, kot bi morali. Preveč je kršitev, povezanih z uporabo zadrževalnih sistemov, pri prevozih otrok s kolesi (neuporaba varnostne čelade) ter spodbujanja otrok, da kršijo pravila, npr. hodijo čez rdečo luč na prehodu za pešce. Apeliramo na starše in odrasle, naj bodo z lastnim ravnanjem vzgled otrokom. 
Matjaž Leskovar, Policija s Policije

Pri AVP so ob pričetku šolskega leta za 21.874 prvošolcev pripravili knjižico Prvi koraki v svet prometa. "V njej so napotki staršem in skrbnikom, učiteljem in mentorjem, kako otroke pripraviti na varno udeležbo v prometu," je povedala Dragana Trivundža - Tomanić s Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri AVP. "Pozivamo starše, da pripravijo otorke za pot v šolo in nazaj, ga spremljajo in opozorijo na pomembne točke, kjer je treba biti bolj previden. Tako utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu, kar mu bo koristilo vse življenje, predvsem na poti v samostojnost."

500 prostovoljcev na šolskih poteh

Za varno pot v šolo bo prvi teden na šolskih poteh 101 šole skrbelo prek 500 prostovoljcev z različnih nevladnih organizacij. "Novost letošnjega leta je uvedba varovanja otrok na šolskih poteh tudi po šolskih počitnicah tekom šolskega leta v trajanju enega tedna," je povedala Trivundža - Tomanićeva. "Tekom leta bodo nevladne organizacije, ki jih podpira agencija, skrbele tudi za delavnice s starši."

Učencem tretje triade je namenjen projekt Cesta je razred zase. "Prvi korak smo naredili ob zaključku šolskega leta, ko smo vsem sedmošolcem zagotovili strip, namenjen počitniškemu branju," je razložila Trivundža-Tomanićeva. "Drug projekt, ki ga izvajamo že vrsto let, je pasovček, in je namenjen ozaveščanju otrok, staršev in učiteljev o pomenu uporabe pasu in otroških sedežev."

Prevoz otrok v šolo | Avtor: Profimedia Profimedia

(Foto: Shutterstock) Dedki, babice, tete in strici Avto Dedki, babice, tete in strici popustljivi pri pripasovanju otrok Otroški sedež 100-150 cm Avto Nova pravila pri otroških sedežih in jahačih že veljajo Jahač Tu je dokaz Avto Poziv staršem: jahače vrzite v smeti

Na vseslovenskem portalu šolskih poti je objavljenih 148 načrtov šolskih poti, od tega 100 digitaliziranih, ki je namenjen učencem staršem in vsej zainteresirani javnsoti. "V sodelovanju z lokalnimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu smo prvič zagotovili strokovno presojo cestne infrastrukture," je poudarila Trivundža-Tomanićeva. "Na najbolj izpostalvjenih mestih bodo tako licencirani presejevalci cest izvedli oceno varnosti in podali predloge za izboljšanje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • maresem 09:04 24.avgust 2018.

    Ne vem zakaj se tega ne sankcionira? Nekdo brez dokumenta je pa za naše modre cepce pa kriminalec.

  • Harrison 07:41 24.avgust 2018.

    Ta na sliki je že tako al tako grintava, potem pa še smradi okoli. Zapret vse v plinsko celico, da se nadihajo!