Slovenija
361 ogledov

Mimo vrtca in šole 177 kilometrov na uro

šola, prvi šolski dan, prvošolčki, Zoran JAnković Žurnal24 main
Hitrosti na avtocestah in hitrih cestah so se v zadnjih letih zmanjšale, močno prehitro pa še vedno vozimo predvsem v naseljih, tudi tam, kjer so šole in vrtci. Največje izmerjene hitrosti znotraj omejitve 30 km/h so bile 81 km/h, znotraj omejitve 40 km/h 130 km/h, znotraj omejitve 50 km/h pa kar 177 km/h.

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) pričenja danes nacionalno akcijo Hitrost, pod sloganom "Vozimo pametno". "Želimo opozoriti na hitrost kot dejavnik tveganja, predvsem želimo opozoriti mlade," je ob pričetku akcije pojasnil prvi mož AVP Igor Velov

PREBERITE ŠE: 

V času akcije bodo poleg policije meritve hitrosti in poostren nadzor na cestah izvajala tudi občinska redarstva. "Meritve hitrosti bo v letošnjem letu izvajalo najmanj 25 občinskih redarstev na območju 58 občin," pojasnjujejo pri AVP. 

Najhujše nesreče zaradi previsoke hitrosti

"Največ prometnih nesreč z najhujšimi posledicami se zgodi ravno zaradi previsoke hitrosti," poudarja Robert Vehovec iz Sektorja Prometne policije pri GPU. Samo v letošnjem letu je na cestah zaradi previsoke hitrosti življenje izgubilo 15 oseb, kar je za 50 odstotkov več v primerjavi s preteklim letom. 

Smrtne nesreče zaradi previsoke hitrosti | Avtor: AVP AVP

Precej povišano število smrtnih žrtev je tudi med motoristi, saj jih je umrlo že osem, v istem času lani trije. "Letos je ta posebnost, da je bilo veliko voznikov motornih koles v nesreči udeleženih samostojno, da torej ni šlo za klasična izsiljevanja," pojasnjuje Vehovec. "Je pa seveda hitrost pomemben faktor, pri manjših hitrostih so posledice prometnih nesreč blažje."

Tudi stavka prispeva svoje

Na vprašanje, kaj je letos prispevalo k tako velikemu številu žrtev Vehovec ne zna odgovoriti. "Gotovo je več faktorjev, imamo obdobje lepega vremena, kar na ceste privabi več motoristov, pozna pa se tudi standard, ko si veliko ljudi lahko privošči motorno kolo," izpostavlja Vehovec. 

Pritrjuje, da k zmanjšani varnosti na cestah prispeva tudi policijska stavka. "Dejstvo je, da je bilo v zadnih mesecih nadzora na cestah manj, kar vpliva na voznike, kako ravnajo na cestah," o policijski stavki pove Vehovec. 

Previsoka hitrost kot vzrok nesreče | Avtor: AVP AVP

Dodaja, da bo akcija kljub stavki potekala nemoteno. "Za četrtek so načrtovane natančne lokacije z urami, ki bodo objavljene na spletni strani Policije," razlaga Vehovec. "Policisti bodo morali biti tam in če bodo ugotovili kršitve, bodo morali tudi ukrepati. A želimo predvsem vplivati na ljudi, da umirijo hitrost in da tako navado ohranijo za naprej."

Hitrost se zmanjšuje, a premalo v naseljih

Obdelava kazalnikov hitrosti na državnih cestah v letih 2014 in 2015 je pokazala, da se hitrost na cestah v primerjavi z letoma 2008 in 2009, ko je bila opravljena podobna študija, na splošno zmanjšuje, a, kar zaskrbljujoče je, da je največ prekoračitev znotraj naselij oz. v urbanih okoljih.

"Ugotovimo lahko, da so povprečne hitrosti na avtocestah in hitrih cestah nekoliko manjše," pojasnjuje Matjaž Šrami iz Fakultete za gradbeništvo, promet in arhitekturo. "Na občutljivih cestah, kjer je omejitev 30 ali 50 kilometrov na uro, pa so povprečne hitrosti absolutno previsoke."

Analiza 134 prikazovalnikov hitrosti

To dokazujejo podatki iz prikazovalnikov hitrosti - na 23 odstotkih vseh analiziranih lokacijah prikazovalnikov hitrosti povprečna hitrost namreč presega omejitev. "Glede na to, da je kar nekaj analiziranih prikazovalnikov hitrosti lociranih na območjih v naseljih, kjer so osnovne ali druge šole, so takšni podatki dovolj zgovorni," poudarjajo pri FGPA.

Vzroki prometnih nesreč | Avtor: AVP AVP

Največje izmerjene hitrosti znotraj omejitve 30 km/h so bile 81 km/h, znotraj omejitve 40 km/h 130 km/h, znotraj omejitve 50 km/h pa kar 177 km/h. "Zaskrbljujoče je, da so bile te hitrosti so bile izmerjene v dopoldanskem času," poudarja Šrami. Podatke so analizirali na podlagi meritev 134 avtomatskih številnih mest. Povprečne hitrosti so se v celoti znižale za pet odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Žurnalček 08:18 09.oktober 2017.

    Obožujem Šeriatski zakon , ki bi takemu dal porcijo 100 udarcev z bičom !

  • Lavdan 20:54 18.april 2016.

    Imaš prav, nisem mislil te mini trke, pač pa take z žrtvami in alkoholom. Take dobri advokati izvlečejo z neprištevnostjo in raznimi olajševalnimi okoliščinami.

  • blueone 19:36 18.april 2016.

    Se mi je že zgodilo, da sem prehitro vozil.,.dobil tudi točke..samo 177, tam, kjer je pa omejitev 50...to je pa objestnost in zrelo za na psihiatrijo