Slovenija
315 ogledov

Če boste ugovarjali, vas lahko tožijo

Ponaredki Printscreen
Ponaredki blaga iz Azije poplavljajo evropski trg. Pazite, da zaradi njih ne zabredete v težave.

Prihaja čas obdarovanj in marsikdo bo darila nakupoval prek spleta. Pri tem pazite, da ne kupite ponaredkov, ki se zelo pogosto skrivajo tudi za na videz resnimi ponudniki. Veliko je namreč prodajalcev, ki trdijo, da prodajajo originalni izdelek, na carinski upravi, ki odpre vse pošiljke, ki ne prihajajo iz Evropske unije, pa ugotovijo, da ni tako. Če se to zgodi, ste tako ob kupnino kot ob izdelek.

"Kadar carinski organ med pregledom blaga naleti na blago, za katero meni, da obstaja sum, da krati pravice intelektualne lastnine, pošiljko začasno zadrži in o tem obvesti prejemnika blaga ter imetnika pravice (nosilca blagovne znamke). Imetnik pravice lahko zahteva uničenje blaga, s čimer uvoznik oziroma oseba, ki z blagom razpolaga (domnevni kršitelj), lahko soglaša ali pa temu nasprotuje,“ je za Žurnal24 razložila Sabina Langus Boc s Carinske uprave RS. Če uničenju nasprotujete, lahko pride do tožbe. "Če nasprotuje, mora imetnik pravice zoper njega vložiti tožbo in na sodišču dokazati, da so bile njegove pravice kratene. Če pa uničenju ne nasprotuje, se lahko blago na stroške imetnika pravice uniči, ne da bi se v sodnem postopku dokazovalo oziroma ugotavljalo, ali blago dejansko krati pravice intelektualne lastnine. Če se domnevni kršitelj kljub pozivu ne izjasni glede narave blaga, se šteje, da je dal privolitev v uničenje blaga pod carinskim nadzorom po tako imenovanem poenostavljenem postopku.“

V poenostavljenem postopku se uničijo skoraj vsi odkriti ponaredki, saj imetniki pravic le izjemoma ne želijo ukrepati in se blago lahko sprosti v prost promet. V sodnem postopku je uničenje odvisno od odločitve sodišča, ki je do zdaj v večini primerov ugotovilo, da je šlo za ponaredke, in odločilo, da se blago uniči.

Vse od Guccija do Nokie

Med ponaredke štejejo tudi stvari, ki nosijo podobno ime ali emblem blagovne znamke. V skladu z zakonodajo se za ponarejeno blago namreč šteje:

•    blago, skupaj z embalažo, ki brez dovoljenja nosi blagovno znamko, ki je bodisi enaka blagovni znamki, veljavno registrirani glede istovrstnega blaga, bodisi je v njenih bistvenih lastnostih ni mogoče razlikovati od take blagovne znamke, in ki s tem krati pravice imetnika blagovne znamke po pravu EU ali po pravu države članice, v kateri je bila vložena zahteva za ukrepanje carinskih organov;
•    vsak simbol blagovne znamke (vključno z logotipom, etiketo, nalepko, brošuro, navodili za uporabo ali garancijskim dokumentom, na katerem je tak simbol), tudi če je postavljen ločeno, pod istimi pogoji kakor blago iz prejšnje alineje;
•    embalaža, na kateri so blagovne znamke ponarejenega blaga postavljene ločeno, pod istimi pogoji kakor blago iz prve alineje.

Kot so za nas še razložili, je med odkritimi ponaredki največ nakita, parfumov, baterij, ur, športnih oblačil, čevljev, ročnih torbic, igrač, zdravil, poleg tega pa vžigalnikov, dodatkov za mobilne telefone, praznih zgoščenk in devedejev. "Pojavlja se kar nekaj znamk, na primer Tag Heuer, Rolex, Gucci, Adidas, Nike, Converse, Nokia, Samsung, Apple, Louis Vuitton, Chanel, Dolce Gabbana, YSL, Armani, UGG, Hello Kitty in Pfizer,“ pravi Langus Bočeva.


Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:27 13.januar 2016.

    Ponarejeni parfumi so sintetični in so v bistvu strupeni.

  • h3o 13:13 29.december 2015.

    ko ih iebe kitajce! oni ukradejo izdelek in ga proizvajajo za manjši denar! Prašiči kitajski so celo tako nesramni, da ukradejo ne samo izdelek, še koda izdelka je skoraj ista, zakaj- zato da ga lahko lažje pri kitajcu poiščeš! vse ...prikaži več te kitajske ponaredke se treba prepovedat! in prav ti čajnarji uničujejo pristne evropske izdelke, no niso samo oni krivi- krivi so predvsem kupci, ki iščejo ponaredke! Zamisli si da ustvariš izdelek, potem ti ga čajnar sune in prodaja naokoli- ti si se matral, oni služijo- je pa res, da b vsak rad obogatel. in ne govorim za cote ampak za tehnične naprave

  • Trovlak 23:52 14.november 2013.

    Jaz sem se pa čudil ko sem si po naključju pri osebi, ki je carinik, imel priliko si oprati roke in je njegovo milo za roke imelo napis v kitajščini in bilo brez kakršne koli deklaracije. Enako tudi čistilo za ...prikaži več steklo Amah, ki je kopija našega Steleksa. Čudno... Od kje neki bi CARINIK lahko to dobil?