Slovenija
228 ogledov

Če čakate predolgo, pa vložite pritožbo!

Zobozdravnik Daša Purgaj
Kaj storiti, ko je potrebno pri zobozdravniku v javni zdravstveni mreži na vrsto čakati dve leti, čeprav je pri ZZZS navedeno, da je pri dotičnem zdravniku potrebno čakati od 30 do 60 dni? Osebna izkušnja pacientke.

"Do lanskega leta sem obiskovala samoplačniško ambulanto, čeprav sem bila zdravstveno zavarovana, zdaj pa si tega ne morem več privoščiti, ker sem izgubila službo," svojo izkušnjo na portalu Zveze potrošnikov Slovenije opisuje zavarovanka.

V javni zdravstveni mreži je začela iskati in tudi našla novega zobozdravnika, in sicer koncesionarja. Ko se je naročila na pregled, so ji pojasnili, da je prvi možni termin za pregled na kartico zdravstvenega zavarovanja čez leto in pol, zato so ji priporočili samoplačniškega zobozdravnika. Ker zaradi bolečin v zobu ni mogla čakati, se je zares odločila za zdravljenje pri njem, v nadalnje pa se je želela vpisati v čakalno listo pri javnem zobozdravniku.

Opisuje, da jo je asistentka pregovorila, naj počaka, da bo zdravljenje pri samoplačniškem zdravniku končano. Po štirih mesecih je spet prišla v ambulanto javnega zobzdravnika, kjer pa so ji povedali, da je zdaj čakalna doba še daljša, in sicer kar dve leti.

Kljub plačilu ne more uveljaviti pravice

Na spletni strani ZZZS je za taistega zobozdravnika navedeno, da je čakalna doba pri njem 30 do 60 dni. Zavarovanka se sprašuje, ali je sploh dobila pravilne podatke v ambulanti javnega zdravnika. "Verjeno ne, verjetno sem dobila napačno informacijo z namenom, da bi se strinjala s samoplačniško obravnavo. Ne zdi se mi prav, da kljub plačanemu zdravstvenemu zavarovanju ne morem uveljaviti pravice do zdravljenja."

Zveza potrošnikov ji odgovarja, da je zobozdravnik verjetno kršil njene pravice iz naslova zdravstvenega zavarovanja, zato priporočajo, da se čim prej poveže z območno enoto ZZZS in vloži pritožbo.

ZZZS ima z vsakim izvajalcem sklenjeno pogodbo, v kateri so dogovorjene tudi najdaljše čakalne dobe, zato je vsekakor v interesu Zavoda, da ugotovi, kaj se dogaja "na terenu".

Komentarjev 3
  • Mrcina 12:32 12.marec 2015.

    Jaz sem dobila novega zobozdravnika takoj. Samo poklicala sem tja..bila pa na vrsti tudi čez 2 dni. In ni problem, ko kaj boli si še isti dan na vrsti ! :)

  • erikkk 12:06 12.marec 2015.

    Čakalne vrste so zato nastavljene da se pol pošilja pacijente k samoplačništvu. najprej te obere zdravstveno in obvezno zdr. zavarovanje potem te pa še samoplačniško oberejo ...

  • mijaliza 12:02 12.marec 2015.

    Da povem še svojo izkušnjo.....ker je moja osebna zobozdravnica prenehala z delom zaradi hude bolezni, sem se podal iskat novo in glej ga zlomka v kraju kjer živim, grem v ZD kjer pa mi gospa v belem povedo da jemljejo ...prikaži več nove paciente ampak je čakalna doba 2 lete zato naj pridem čez dve leti se naročit za prvi pregled.....a pa vi to resno? Grem k drugi v isti zgradbi, me vzame kot pacienta brez problema s tem, da mi je dala datum prvega pregleda šele čez 18 mesecev.....? in to je čakalna doba do 60 dni?