Slovenija
69 ogledov

"Če človek tega ne doživi, ne more razumeti"

Sirija otroci bombni napad Reuters
Konec tedna so Slovenijo zapustili ukrajinski otroci, največje žrtve vojne, ki so bili na Debelem rtiču vključeni v psihosocialno pomoč.

Minuli konec tedna so z enajstdnevno psihosocialno rehabilitacijo končali otroci iz Ukrajine. Štirideset otrok, ki so na kijevskem Majdanu in na vzhodu Ukrajine izgubili svoje bližnje ali pa njihovi starši še vedno v vojni, so poskušali predvsem umiriti. "Ni bilo težko najti otrok, ki so ustrezali tem kriterijem,“ pojasnjuje Barbara Mali iz ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti, ki nadaljuje, da že samo okolje Debelega rtiča za otroke deluje pomirjujoče. Poleg tega so sodelovali tudi v delavnicah z živalmi, pisali pisma bližnjim … Vendar Malijeva jasno pove, da je dva tedna veliko premalo za rehabilitacijo otrok, ki so v vojni vedno največje žrtve.

Otroci med 6. in 17. letom so verjetno zdaj z avtobusom že prispeli v Ukrajino, kjer na vzhodu še vedno divja vojna. Prav zato je imel avtobus Rdečega Križa po Ukrajini spremstvo. Ti otroci so začasno razseljene osebe, zato je nemogoče napovedovati kaj jih še čaka. "Če človek tega ne doživi, ne more razumeti, zato jih o tem ne sprašujemo,“ pravi Malijeva, ki si želi, da bi lahko sprejeli še kakšno skupino otrok, a dodaja, da je to odvisno tudi od sredstev. Za to akcijo je ministrstvo za zunanje zadeve namenilo 32.000 evrov, za takšno pomoč pa je ukrajinski veleposlanik Slovenijo zaprosil že marca.

Gaza letos odpade

Se pa je letos zapletlo zapletlo pri morda najbolj medijsko odmevnem projektu ITF rehabilitaciji otrok iz Gaze. V rehabilitacijskem inštitutu Soča je po poškodbah strelov in min do zdaj okrevalo okoli sto otrok. Letos naj bi nadaljeval projekt izobraževanja lokalnega zdravstvenega osebja in terapevtov. Nataša Uršič iz ITF pravi, da bi bilo veliko bolj smotrno, da se rehabilitacija izvaja v Gazi, saj je bil tudi logistično projekt precej zahteven, prevoz otrok preko Izraela pa varnostno vprašljiv. Septembra bi tako slovenska ekipa morala na začetne sestanke v Gazo, a bo zaradi vojne obisk odpadel. "Pa tudi zdravstveno osebje sedaj veliko bolj potrebujejo v Gazi,“ zaključi Uršičeva in pove, da bodo morali nadaljevanje projekta zadaj ponovno premisliti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.