Slovenija
348 ogledov

"Če je res, najbrž ne bom več darovala krvi"

krvodajalstvo, kri Shutterstock
Na račun krvodajalcev naj bi zavod za transfuzijo dobro služil, kar pa vodja Velušček zanika. Zdravstveni minister Gantar napoveduje nadzor, ena rednih darovalk krvi pa pravi: "Če to drži, se najbrž ne bom več udeleževala krvodajalskih akcij."

Zavodu za transfuzijo naj bi očitali sporne zaslužke s prometom krvi. Šlo naj bi za milijone evrov dobička od krvodajalskih akcij, piše Pozareport.si, ki navaja svoje vire, da naj bi se kri, ki jo na zavodu zberejo s krvodajalskimi akcijami, brez javnih razpisov dajala "v predelavo", nato pa se "uvažala" nazaj, pri čemer naj bi ustvarili okoli deset milijonov evrov letnega dobička na račun krvodajalcev. Ta denar naj bi vodstvo zavoda potem posojalo raznim "svojim podjetjem" v obliki kreditov, ki pa se ne vračajo, ker podjetja "posojilojemalci" prej propadejo.

Podatke o financah so že zahtevali, a jih niso dobili

Svet republiškega zavoda, ki ga vodi Mojca Ferjančič Podbregar, bivša generalna sekretarka ministrstva za obrambo, sicer pa soproga Iztoka Podbregarja, bivšega direktorja Sove ter predsednika LDS, je od vodstva zavoda že pred časom zahteval poročilo o domnevno spornih financah s prometom krvi, vendar zavod pod vodstvom Igorja Veluščka, nekdanjega uslužbenca ministrstva za zdravje, teh podatkov ne da, poročajo.

Svet zavoda doslej ni ukrepal, zato je omenjene podatke in odgovore na določena vprašanja zahteval tudi novi minister za zdravje Tomaž Gantar. Minister je včeraj pozno popoldne za portal potrdil, da so ravno včeraj informacije od Veliščka zahtevali urgentno, saj jih direktor zavoda doslej ni hotel predati niti resornemu ministrstvu. Zato bo minister za zdravje v prihodnjih dneh nad poslovanjem zavoda uvedel poseben nadzor. Obstajali naj bi tudi indici, da naj bi na zavodu prodajali tudi matične celice od popkovine otrok.

Velušček zanika vse trditve

Velušček je za Delo povedal, da o nadzoru ne vedo ničesar, "res pa je, da je minister zahteval določene podatke, ki mu jih bomo brez vsakršnih zadržkov tudi posredovali." Sicer Velušček v celoti zanika utemeljenost tovrstnih namigovanj.

"Če to drži, se najbrž ne bom več udeleževala krvodajalskih akcij"

"Tja sem šla vedno z namenom pomagati nekomu. Ko pomislim, da nekdo služi na račun drugih ljudi, ki želijo zgolj pomagati, ne da bi kar koli zahtevali v zameno, mi postane slabo. Poleg tega mi je ta vest pokvarila dan še s tega vidika, da gre spet za novo zadevo, ki meče slabo luč na dobrodelne oziroma humanitarne akcije," nam je povedala bralka, ki se s prijateljico redno udeležuje akcij darovanja krvi.

Odgovore ministrstva in zavoda na te trditve še čakamo, prav tako pa smo za komentar prosili Rdeči križ, ki akcije organizira.

Komentarjev 17
  • Mrzim Timeline 19:54 03.april 2012.

    Sedaj pa se rks boji konkurence,katera bi dala kakšne fičnike krvodajalcu 2 prosta dneva so že vzeli ,imaš prost dan tisti ,kateri je odvzem krvi odkje potem ZZCM ,da plača človeku tisti dan ???

  • Mrzim Timeline 19:52 03.april 2012.

    Iz česa pa so preparati barabe a ??? Verjetno ne iz ptičjega mleka .Že za časa direktorja UKC Dr Rodeta je le ta na tv lepo pojasnil koliko denarja UKC plača rdečemu križu za kri .Druga stvar je imela ...prikaži več ena starejša nemka prometno in ker je potrebovala kri je bila cena in količina napisana na njenem računu.

  • dajno 16:54 03.april 2012.

    Tebi sive celice delajo?SI sploh prebral?Nekdo, da kri, drugi pa na ta način služijo miljone?