Slovenija
8106 ogledov

Če jih zaposlijo za nedoločen čas, bodo prejeli subvencijo države

Brezposelnost, iskalci zaposlitve Anže Petkovšek
Delodajalci bodo lahko za zaposlitev mlade brezposelne osebe za nedoločen čas prejeli subvencijo.

Delež mladih do 30 let, ki so brezposelni in se ne izobražujejo, je v Sloveniji trenutno relativno nizek in ne dosega niti pet odstotkov, kažejo podatki Statističnega urada RS.

Kljub temu pa je Zavod RS za zaposlovanje zagnal projekt Hitri prehod mladih na trg dela, ki bo po besedah Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) namenjen spodbujanju hitrejšega in stabilnejšega vstopa mladih na trg dela, s subvencijami za zaposlitev za nedoločen čas.

Skupno bodo za program namenili 27,4 milijona evrov

"Delodajalci bodo lahko za zaposlitev mlade brezposelne osebe za nedoločen čas prejeli subvencijo in s tem zagotovili ustreznega mentorja, ki bo mlado osebo spremljal v času subvencioniranja zaposlitve, mu nudil pomoč in ga usposabljal na konkretnem delovnem mestu. Program bo povezan tudi z usposabljanjem in izobraževanjem tako mentorja kot mlade osebe," pojasnjujejo na MDDSZ.

Za celoten program bo v obdobju 2022-2026 namenjenih okvirno 27,4 milijona evrov za zaposlitev 4.000 mladih brezposelnih oseb, kar pomeni slabih sedem tisočakov za enega zaposlenega (v izračun je vštet tudi njegov mentor).

Večina začne aktivno iskati zaposlitev po dvajsetem letu

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) sicer opažajo, da mladi na trg dela večinoma vstopajo po končanem šolanju, večina mladih prične z aktivnim iskanjem zaposlitve po dopolnjenem dvajsetem letu starosti, še bolj izrazito pa v drugi polovici dvajsetih let, ugotavljajo v analizi Mladi na trgu dela.

V letu 2008, ko se je začela gospodarska kriza, je bilo na ZRSZ ob koncu leta prijavljenih 18.223 brezposelnih oseb, ki so bile stare od 15 do 29 let. V prvem letu krize je število brezposelnih mladih poraslo za 50,5 % na 27.424 oseb. K rasti brezposelnosti mladih je prispevalo tudi dejstvo, da se je zmanjšalo število prostih delovnih mest. Število mladih brezposelnih se je nato več let zmanjševalo, glede na skupno brezposelnost nadpovprečno, ugotavlja Zavod v analizi Mladi in trg dela. Mladi so predstavljali vse manjšo skupino brezposelnih, njihov delež konec leta 2015 je bil 23,8 %, konec leta 2019 le še 20,1 %, medtem ko je leta 2020 nekoliko narasel, in sicer so mladi predstavljali 21,0 % vseh brezposelnih.

Tudi v prihodnje lahko pričakujemo naraščanja deleža terciarno izobraženih

Sicer pa se je v Sloveniji precej zmanjšal delež oseb z osnovnošolsko izobrazbo, na drugi strani pa je porasel delež terciarno izobraženih, s 23,8 odstotka na 27,8 odstotka. "Tudi v prihodnje lahko pričakujemo naraščanje deleža terciarno izobraženih, delno na račun srednješolske izobrazbe, predvsem pa zaradi zmanjševanja deleža oseb z osnovnošolsko izobrazbo. Tudi znotraj srednješolske izobrazbe se dogajajo spremembe, glede na visok delež mladih, ki zaključijo srednjo strokovno oz. splošno raven, se zmanjšuje delež prebivalcev s poklicno izobrazbo," menijo na ZRSZ.

Zgolj število študentov terciarnega izobraževanja tega sicer ne izraža, saj je bilo v šolskem letu 1999/2000 v terciarnem izobraževanju vključenih 83.816 študentov, v šolskem letu 2020/2021 pa manj, 82.694. Vmes so, kot je razvidno iz grafa, opazna velika nihanja. Številčno največ študentov je bilo v terciarni študij vpisanih v šolskem letu 2006/2007 - kar 115.944.

Nizka rodnost bo Sloveniji povzročala še veliko preglavic

Gre za demografske težave, povezane z nizko rodnostjo. V Sloveniji trenutno delovno spodobni predstavljajo skoraj dve tretjini prebivalstva, kar na prvi pogled deluje ugodno, ugotavlja ZRSZ v analizi Mladi in trg dela. A opazna je tudi konstantna rast deleža starejših, postopno se krči tudi delež delovno sposobnega prebivalstva -  leta 2015 so predstavljali še 67,1 odstotka prebivalstva, leta 2020 pa 64,5 odstotka.

Po napovedih Eurostata bo prebivalstvo Slovenije do leta 2024 naraščalo, nato pa naj bi se počasi zmanjševalo. V letu 2040 naj bi imeli le še nekaj čez dva milijona prebivalcev, delež mladih pa bo takrat predstavljal le 12,6 odstotka prebivalstva. Delovno sposobnih naj bi bilo leta 2040 slabih 60 odstotkov prebivalstva. 

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 6
  • srecnii 13:12 11.februar 2022.

    Za X čas potem pa odpoved in novega iz zavoda, tako firme pobašejo subvencije.

  • bobubob 19:49 09.februar 2022.

    Država bo nazadnje tehtala še WC papir, ki ga porabimo. Hayek, dobro da si tule že odživel, danes bi namesto nobelove dobil grmado ali vsaj vse 4 odmerke....pa ne slanice, temveč tistega pravega, varnega in res (pred zdravjem)varujočega zvarka za ...prikaži več za plebs.....ki mu danes pravijo 'cepivo', včasih pa ste taki zadevi rekli - strup, ki se ga ne bi sramovala niti Katarina Medičejska.....

  • Elda_Salgado 12:09 09.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎