Slovenija
46 ogledov

"Če mi dokažejo, grem sam v zapor"

Matjaž Kovačič Janez Krušič Sterguljc
Sojenje v tajnosti. Nekdanji predsednik uprave NKBM se ne čuti krivega.

"Na eni strani se skozi medije povzroča medijska gonja, na drugi strani pa se ravno takrat, ko bi lahko kaj pojasnili, zadeva za javnost zapre," je pred prihodom na sodišče povedal nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič. V sodni dvorani pa je nato sodnica sporočila odločitev sodišča, da obravnavo zapre za javnost, in sicer na željo banke, ker se bodo obravnavali podatki, ki jih ta šteje za poslovno skrivnost. Obravnavo so nato preložili za nedoločen čas, da lahko obramba prouči goro gradiva, do vsebine pa še niso prišli.

Kovačič: Niti evra

"Ne počutim se krivega. Obdolžujejo me, da sem dopuščal, da so drugi kršili interne predpise, a jih niso, in da so postali krediti slabi zaradi odločitev, pri katerih nisem sodeloval. Sama tožba zoper mene je že v osnovi nesmiselna," je dejal Kovačič. Vsi krediti so bili odobreni v skladu s pravili, uprava pa o njih nikoli ni smela odločati sama. "Če najdejo tistega, ki je v teh poslih vzel kakšen denar, naj ga jutri zaprejo. Če bom jaz tisti, ki mi bodo dokazali, da sem vzel en sam evro, se sam javim, da grem tja," je dodal Kovačič. Medtem soobtožene, nekdanje članice uprave Manje Skernišak, na sodišče zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo.

Zahtevajo 23 milijonov evrov

Kot smo že poročali, novo vodstvo NKBM na podlagi forenzičnega poročila od Kovačiča in Skernišakove zahteva 23 milijonov evrov. Nepravilnosti naj bi nastale pri petih kreditnih poslih, in sicer domnevno pri gradbincih Stavbar Gradnje in Gradis Celje ter pri finančnih holdingih Pom-Invest, CBH in Center Naložbe.

Komentarjev 3
  • ARBAJTER 00:08 23.januar 2014.

    Bo prišel čas, ko te barabe nihče ne bo dolgo spraševal, kam je denar izginil. Kugla. Pa bo.

  • slajan 21:13 22.januar 2014.

    Ko zaje.. š par deset MIO Eur je praktično vseeno, ali si pospravil v žep 1000 EUR ali pa nič. V vsakem primeru zaradi nesposobnosti, klientelizma itd nekdo (davkoplačevalci) plačuje.

  • lukaz 21:08 22.januar 2014.

    Ali je vse sledi zelo dobro zakril ali pa ve, da so nesposobni, da bi mu dokazali krivdo?Mislim, da bi moral odgovarjati vsaj za ''rop'' vlagateljev iz leta 2007, ko so jih po domače povedano ''na suh nategnili''.