Slovenija
27255 ogledov

"Če Nataši Pirc Musar to uspe narediti, je zmagala"

volilni štab Nataša Pirc Musar Saša Despot
Katere taktike bodo uspele v drugem krogu predsedniških volitev, ko se bosta spopadla Nataša Pirc Musar in zmagovalec prvega kroga Anže Logar?

"Če bo Nataša Pirc Musar iz volitev uspela narediti referendum za ali proti Janševi politiki in Logarja prikazati kot njegovega aktivnega podpornika, je zmagala," na začetku kampanje za drugi krog predsedniških volitev, meni analitik Igor Pribac. 

Neodvisna kandidatka s podporo vladnih strank?

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, ki je v prvem krogu volitev prejela sedem odstotkov manj glasov kot njen protikandidat Anže Logar, bi s tako taktiko aktivirala predvsem volivce SD in Gibanja Svoboda, strank, ki sta kandidatko tudi že podprli, hkrati pa bo izgubila glasove tistih, ki so jo podpirali kot neodvisno kandidatko.

volilni štab Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Nataša Pirc Musar je ves čas poudarjala, da je neodvisna kandidatka, kar naenkrat pa vladne stranke, ki so na volitvah doživele bridek poraz, stojijo za njo. To ogroža njeno neodvisnost. Vprašanje je, kako se bo odzvala, bo skušala pridobiti glasove tistih, ki bi resnično želeli podpreti neodvisno kandidaturo ali se bo zanesla na podpore leve sredine, ki bo šla volitvn, ker ne mara stranke SDS," je na radiu Slovenija spraševal analitik Andraž Zorko. 

Pirc Musarjeva je lahko deležna obtožb glede prevelike agresivnosti

Za Pirc Musarjevo se v tej taktiki skriva še ena zanka: če bo v kritiki Janeza Janše in SDS pretiravala, je lahko hitro deležna obtožb glede prevelike agresivnosti. "Spomnim naj, da presojamo žensko agresivnost drugače kot moško," opozarja Pribac.  

"Logar uresničil že večino svojih potencialov"

Medtem, ko lahko Pirc Musarjevo skrbi, da bo del njenih volivcev ostal doma, se bodo morali v Logarjevem taboru ukvarjati predvsem z vprašanjem, kako lahko njihov kandidat počrpa še preostale glasove sredine in kako naj prepriča še del volivcev leve sredine, če je to sploh še mogoče.
Pribac ocenjuje, da je Logar je že uresničil večino svojih potencialov, k njemu se bodo usmerili še volivci Janeza Ciglerja Kralja in manjši del Prebiličevih volivcev, do še neodločenih volivcev leve sredine pa Logar ne bo zmogel seči. "Logar levosredinskih glasov ne more dobiti, upa lahko na sredinske. Na levosredinske bi lahko upal le, če bi se pravočasno javno distanciral od Janše. A se ni," pravi Pribac. 

Anže Logar | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Lahko Logar pridobi volivce, ki sicer ne volijo SDS?

Anže Logar se v času kampanje za prvi krog volitev nikakor ni mogel otresti sence Janeza Janše, ne glede na to, koliko je volilce prepričeval, da je neodvisni kandidat, čeprav član stranke SDS in funkcionar v njenih organih. Piko a i je stisnil sam Janez Janša, ki se je na volilni nedeljo pojavil v njegovem štabu. 

Logar bo tudi v drugem krogu volitev najverjetneje ostal uglajen in spodoben, z mantro "ne delimo se več na leve in desne," začnimo se pogovarjati. Vprašanje pa je, koliko škode mu v času kampanje lahko naredijo sam Janša in njegovi privrženci, ki se bodo med volilno kampanjo težko vzdržali komentarjev na račun Nataše Pirc Musar. 

Anže Logar, Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Logarja ni kar tako za odpisati

A verjetnosti, da bi Logar posegel tudi v glasove izven tradicionalne baze SDS, kljub vsemu še ni za ovreči. Rezultat drugega predsedniškega kroga še zdaleč ni tako enostavno predvidljiv, kot je morda videti v tem trenutku. Veliko, če ne največjo vlogo, bo v drugem krogu igrala zelo pomembno vlogo. Če ima Pirc Musarjeva precej večji bazen volivcev, ima Logar na drugi strani zelo veliko zvestih volivcev, opozarja Pibac. 

"Visoka udeležba v drugem krogu je voda na mlin Nataše Pirc Musar, ki ima precej večji bazen volivcev od tekmeca. In obratno: Logar ima veliko zelo zvestih volivcev," pravi analitik Igor Pribac. 

Bi lahko Logarja ustoličili pasivni volivci?

Za Pirc Musarjevo bo zelo pomembna visoka volilna udeležba, kar pa glede na volilno udeležbo v prvem krogu predsedniških volitev, ter naveličanost volivcev v super volilnem letu, ni lahka naloga. Še posebej, ker za levosredinski volivci velja, da so pasivni volilci. 

"Logar lahko zmaga, če bo Nataša Pirc Musar premalo odločno opozarjala na Logarjevo podporo Janši in bo Logar obveljal za uglajenega sredinskega politika, njeni volivci pa bodo ostali doma," pravi Pribac. 

  

Komentarjev 62
  • urska1 16:51 31.oktober 2022.

    Steinbuch res ste en levičarski podtaknjenec, kar s svojimi nastopi na RTV in komentatorji kot je levak Pribac vedno znova dokazujete. Bljak.

  • jozicamurn 23:48 30.oktober 2022.

    musar pere denar, ona pa pridobiva s strani demokratov libijev za svojo kampanjo iz ZDA, zavzema se za podporo ukro-nacijem in za dostavo orožja, pametnemu vse jasno. Žal so vsi kandidati drugega kroga na plačilni listi ZDA in za tuje interese.

  • Naklonsky 19:32 30.oktober 2022.

    Ženska s svojim možem ima preveč masla na glavi. Predstavnica in zagovornica davčnih oaz, sprenevedanja, sumljivi posli v bivši jugi in drugod - skratka nezaupanja vredna osebnost,