Slovenija
11 ogledov

Če ne bo dogovora, sledi stavka

Denar iStock Žurnal24 main
Vodje delodajalskih in sindikalnih organizacij bodo poskušali do 25. januarja doseči dogovor, po katerem bi se plače zvišale že za januar. Če to ne bo uspešno, je stavka neizbežna.

Sindikati in delodajalci še vedno ostajajo na nasprotnih bregovih glede tega, ali bi se dvignilo vse osnovne plače ali le izhodiščne in najnižje osnovne. Strani se bosta tako 14. in 21. januarja sestali na ravni pogajalskih skupin, nato pa se bodo vodje vseh organizacij vnovič srečali 25. januarja.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Zdenko Pavček je zadovoljen, da je do sestanka prišlo. "Dogovorili smo se, da se januarja uskladijo možnosti obeh strani in da bi šle izplačilne liste februarja za januar že po usklajenih odstotkih," je dejal. Po njegovih besedah se o konkretnih zadevah niso pogovarjali, to bodo storile pogajalske skupine, Pavček pa je prepričan, da bo do dogovora prišlo.

Vodja pogajalcev GZS Jože Smole je dejal, da bodo poiskali rešitev, ki bo odgovor na visoko inflacijo in trenuten problem rasti življenjskih stroškov. "Ne bo pa to sistemska rešitev, ki bi lahko bila izhodišče za nadaljnjih nekaj let," je dejal in dodal, da bi bilo treba nato na panožni ravni poiskati ustrezne rešitve. O konkretnih predlogih ni želel govoriti.

Povišica le desetini?
Sindikati in delodajalci se strinjajo, da bi moralo priti do zvišanja plač že januarja. Ne strinjajo pa se, za koliko in komu bi se morale plače zvišati. "Zaskrbljujoče je, da so delodajalci pripravljeni dvigniti le izhodiščne in najnižje osnovne plače, to pa ni niti desetina vseh zaposlenih. Inflacija pa je prizadela vse," meni predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj. "Delavcu na izhodiščni plači 500 evrov se bo plača zvišala, tistemu, ki ima 510 in torej ni na izhodiščni plači, pa ne. To je nesmisel," je ponazoril.

Včerajšnji sestanek med predsedniki sindikatov ter vodstvom združenja delodajalcev in gospodarske zbornice ni prinesel preboja, ki so ga sindikati pričakovali. "Če bodo vztrajali pri tem, Pergam ne bo podpisal nobene kolektivne pogodbe, posebej še, ker smo v naših panogah že dosegli zvišanje plač," je bil odločen Rebolj. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je zato napovedal takojšen začetek priprav na stavko. Če bo do dogovora prišlo vsaj do 25. januarja, pa bodo stavko preklicali. "Glede možnosti dogovora do 25. januarja nisem optimist, ampak prej pesimist" pravi Semolič.

Odnese tretjino dobička
Zanimalo nas je, kaj bi za podjetja pomenilo zvišanje plač za 5,6 odstotka, kolikor je znašala medletna inflacija decembra. V Gorenju so izračunali, da bi morali za tako povišico letno odšteti kar 5,2 milijona evrov. To pa je več kot tretjino letošnjega načrtovanega dobička, ki naj bi znašal 14,6 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.